Алтернативни методи за решаване на демографската криза… Други предложения?!


Така е, като не могат „отговорните” институции да си свършат работата, иде някой, който да им покаже, че може по-добре. И често успява. Обикновено не е това, което трябва да бъде, но се случва. Като че ли единствените ангажирани пряко и всякак с бъдещето на нацията си остават за добро или зло медиите. Понякога си казваш: ей, добре, че са те. После, някой друг, ще каже: бъркат се навсякъде и всичко объркват. Истината е, че им идва наум по-бързо отколкото на политиците и др.

Та за какво става дума: за кампанията Повече българчета за България:

Кулминацията ще настъпи малко преди Великден в Най-дългата любовна нощ. На 13 април всички български двойки, които желаят да участват в инициативата с опит да заченат бебе, ще могат да го направят в романтичната атмосфера.

Малко се учудих, защото такива кампании с любовен контекст се провеждат около Деня на влюбените, Деня на жената, и т.н., но тук инициаторите са избрали друго подходящо време – периодът на Великия пост. Ето и мотивите на организаторите на тази кампания:

С тази инициатива искаме да дадем кураж на българите да правят деца. Убедени сме, че си заслужава да опитаме да се борим срещу катастрофалните цифри за демографския срив с любовта на всички ентусиасти, които ще се включат в кампанията. Дори тази нощ да не даде като резултат много положителни тестове за бременност, вярваме, че ще е вълнуваща тренировка с продължение и прекрасен финал…

Важна е целта, тогава средствата са оправдани. Целта ще бъде постигната (може би). Българчета е имало, има и ще има.

Разликата днес е, че съществува и реалити шоу как се раждат: „такъв е животът”. Може да ни спретнат едно и за това как се правят. А как се отглеждат и как се възпитават (за справка: VIP-брадър – там коментарите са от рода на „така е в българските семейства, че и по-лошо”).

После тия бебета как стават първолаци, студенти, работници, бизнесмени, гаджета, безработни, съпрузи, вип-ове, разведени, баровци, политици или просто някакви хора. А родители как стават? (ами питам, не знам, не ми се е случвало?!?)

Четем в условията:

За да се включат в инициативата, двойките трябва да отговарят на две условия – да са пълнолетни и да имат български паспорти.

Ами то друго не се изисква, наистина. Как не сме сетили по-рано. Може би са пропуснали да отбележат, че все пак освен „двойки”, тези оръдия в борбата с демографската криза, трябва да са от мъжки и женски пол. Колко малко му трябва на човек, за да предприеме най-важната промяна в живота си за една нощ, макар и да е най-дългата. Къде сме били досега, че да изпаднем в такава демографска заблуда, която заплашва националната сигурност. Все едно сме били държава с непълнолетно население, без лични карти.

Сетих се, причината е, че ни липсват условия. И то какви: Романтична атмосфера!

В "Най-дългата любовна нощ" във всички хотелски стаи ще има на разположение тестове за бременност. В рамките на месец след опита за зачеване, щастливците с положителен резултат от теста ще трябва да представят бележка от акушер-гинеколог за наличието на бременност. Така те ще могат да участват в томболата за голямата награда на кампанията – пълно обзавеждане на детска стая, бебешка количка, столче за хранене и всички останали елементи на оборудването, необходимо за отглеждането на едно дете през първата година от живота му.

Кампанията е и предизвикателство към институциите (с това съдържание наистина може да ги стресне?). Организаторите призовават „всички държавни институции и неправителствени организации, които работят за преодоляването на демографската криза и подобряването на репродуктивността на българите, да се включат в инициативата.” А те кои са, а дали работят? Тоест ако ги имаше и работеха, дали щеше да се случва тази кампания за „правене” на българчета. Сигурно наистина това е единственото средство за борба с демографската криза. Но какво значи „правене-то” на животи, колко струва това, а те колко струват… Предполагам, че смисълът на подобно решение (да станеш родител) не се определя от наличието на романтична атмосфера в хотелска стая, тест за бременност, детска стая, количка и… Лесно и евтино?!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...