Да говорим на хората, които мислят различно от нас, с ръка на рамото, а не с размахан пръст


Среща на членовете на Духовно-надзорния съвет на портал Православие БГ

Под председателството на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит на 17 ноември 2006 г. се състоя годишната среща на Духовно-надзорния съвет на портал Православие България. Почетен гост на срещата беше и друг член на Светия Синод на БПЦ, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан.

През септември медията навърши една година от стартирането си. Целта на срещата беше отчет за дейността на портал Православие България през изминалите 12 месеца, както и анализ и препоръки на членовете на Съвета по отношение качеството и основните насоки на дейност на портала. 

Това бе втората среща, организирана от екипа на медията за членовете на съвета. Освен статистика за публикациите и посещаемостта, на тези срещи се разглеждат важни въпроси за бъдещото развитие на портала.
Мястото на портала

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит, председател на Духовно-надзорния съвет на портал "Православие България"„Православие БГ напредва с добри стъпки”, заяви председателят на Духовно-надзорния съвет на медията, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. По думите му, темите са изключително богати и интересни, хората проявяват интерес. Владиката подчерта, че хората са привлечени от самата дума „Православие”, но от друга страна това е и голяма отговорност. Владиката препоръча още, доколкото е възможно материалите, които биха смутили читателите, да се избягват.

„Мисля, че в колектива има достатъчно подготвени богослови и специалисти, които могат да дадат добрата духовна храна на тези, които я търсят, и мисля, че когато има някакви забележки, да речем по прочетен материал в седмичника или в страницата, аз ще проявявам интерес спрямо тези забележки и ще ги предавам на координатора, за да преценим заедно има ли допусната грешка, съзнателно или несъзнателно е, правилно ли ние сме преценили”, подчерта дядо Неофит по отношение на съдържанието на текстовете в портала.

„Това е много голяма отговорност да се направи един сайт и това е един от начините да се информира обществото в определена насока, в свят, където никой не те информира какви са тези ценности, в които трябва да си възпитаваме децата” – заяви госпожа Елисавета Миленова, представител за България на МОФ „Единство на православните народи”.

Елисавета Миленова, член на Духовно-надзорния съвет на портал "Православие България"„Не е нужно да мислим еднакво, дори за нещата, които правим заедно, но на първо място стои Българската православна църква – нейната позиция или опити да направи определени неща, които знаем, че не са лесни. Ние представляваме тази част от медийното пространство в интернет, което подпомага дейността на Църквата, дори без тя да ни го иска”, каза още г-жа Миленова по повод случаите, в които публикации в портала са предизвикали реакцията на членовете на Духовно-надзорния съвет или противоречиви отзиви сред църковните среди.

Според нея може да се постигне добър синхрон между страните, които участват в този процес на обмен и отразяване на информация, и Църквата трябва да се ангажира с това.

Редакционна политика

Част от дискутираните проблеми бяха свързани с механизмите, по които членовете на Съвета могат да влияят върху подбора на публикации в портала.

Сериозни коментари бяха направени относно съдържанието на материалите, публикувани в седмичният преглед на портала – вестник „Православие.Bg”. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит подчерта, че е важно редакционните материали във вестника да бъдат в синхрон с официалната позиция на Българската православна църква по важни съвременни въпроси. Неговото мнение се подкрепи и от госпожа Елисавета Миленова, според която вестникът трябва да задава посоката на мислене на аудиторията по въпросите от църковен характер, като при това се търси не авторовата, а съборната църковна позиция, чрез обмяна на мнения в екипа и съвета относно спорни текстове.

Илиана Александрова, отговорен редактор на седмичник "Православие БГ", редактор на български новини и анализи в порталаВ отговор госпожа Илиана Александрова, отговорен редактор на вестника, коментира:

„Ако ние твърдим, че ще имаме редакционна позиция, трябва да помислим за механизъм, по който да я формираме, защото на този етап колонката е място, където хората споделят някакви гледни точки. Как да постъпим практически? Ако ние разширим претенцията си до това да изразяваме една обща православна позиция или тя поне да е в синхрон с официалната църковна, значи трябва да има механизъм, по който ние да синхронизираме тази позиция. Далеч съм от мисълта, че при една такава размяна на текстове ще стигнем до интуиции за това какво мисли Синодът, или аудиторията, или пък какво е съборното мнение на църквата. Така че трябва да видим един работещ начин, по който да се случва това. За да сме в максимална степен близо до доброто и полезното. Трудно е да се каже във всеки конкретен момент какво значи това.”

д-р Мариян Стоядинов, консултант на портал "Православие България"„Хубаво е човек да има свободата да каже или напише какво мисли, но е хубаво и този, който не е съгласен с него, да има свободата да изрази и публикува своето несъгласие. Няма нищо лошо в това, че мислим различно, защото много по-важно е, че можем да се изслушваме, дори когато личното ни мнение не съвпада с това на събеседника. Трябва да запазим това многообразие в оценката на процесите около нас, защото то гарантира уважение към интелигентността на нашите читатели” – подчерта д-р Мариян Стоядинов, колумнист и консултант по съдържанието на портала.

Светият Синод на БПЦ и медията

Един от важните аспекти в този разговор бе и възможността за достъп до повече информация с източник Светия Синод на Българската православна църква. Статистиката на най-търсените заглавия в медията показва, че това е от изключително значение за българската аудитория.

„Трябва да ни боли и от това, че няма официална страница на Светия Синод, от която да черпим”, заяви митрополит Неофит, подчертавайки необходимостта от нова информационна политика на Българската православна църква.

Православните медии

Разговорът за информационната политика на Църквата премина в дискусия, свързана с опита и отношенията между православните медии в България.

Кръстин Апостолов, програмен директор на радио "Сион"„Радвам се, че може да използвам вече това определение – православни медии и е важно да създадем обща атмосфера”, заяви пред участниците в срещата Кръстин Апостолов, програмен директор на Радио Сион. Според него терминът „конкуренция” не може да бъде употребяван, когато става дума за православни медии.

Възприе се общото мнение, че порталът Православие България трябва да работи за създаване на една благоприятна среда за православните медии в България и да участва в инициатива за обединение на усилията на всички тези медии, за отстояване на мястото на православната тема в обществото.

„Не всички сме длъжни да мислим еднакво, дори в рамките на един екип, какво остава за всички православни медии. И в това се състои красотата: че има възможност за диалог, и този диалог да бъде в рамките на едно общение, една идея в рамките на църковния диалог… В това за мен се състои най голямото богатство, че всъщност всички ние, макар различно технически и идейно да осъществяваме своята дейност, имаме една цел и сме събрани именно от една любов. Това ни дава смисъл да продължаваме. Ние сме едно в Христа и няма как да бъдем различни в работата си…”, каза още Кръстин Апостолов по повод възможните пътища за сътрудничество между православните медии.

Независимо от споделените трудности, преобладаващо беше оптимистичното настроение от това, че в България вече има някакъв опит и енергия за дейности в областта на православната просвета и култура, които трябва да бъдат развивани.

Поглед отвън

проф. Ричард ШнайдерСпециален гост във втората част на срещата бе проф. Ричард Шнайдер от Православната църква в Америка. Той сподели много добри впечатления от проекта и от работата на срещата и представи няколко интересни примера от развитието на православните медии в световен мащаб. Изтъкна ролята на диалога между миряните и Светия Синод и доверието, което той създава. В контекста на проблемите, които днес среща Православната църква в Америка, той подчерта необходимостта от прозрачност в делата на Църквата.

„Много е важно да имат такъв сайт, който да говори от името на Светия Синод и от името на миряните; всички да го виждат и той да се ползва с някакво доверие. И той трябва да бъде обичайното място, което хората посещават. Това да е мястото, където хората, като попитат какво става в Българската православна църква, да отиват там и да му вярват. Това е възможно само ако има доверие между Светия Синод и миряните. Ако ти си построиш една стена и се затвориш зад нея, кой ще те чуе”, попита той.

Професор Шнайдер подчерта: Трябва да се научим да говорим с хората, които не мислят като нас, с ръка на рамото, а не с размахан пръст…

Срещата завърши с братска вечеря, на която имаше хубав повод за тостове: на 17 ноември вечерта бяха обявени резултатите от конкурса БГ сайт 2006, в който портал Православие България участва за втори път. През 2005 г. порталът беше на второ място сред фаворитите на публиката в категория „Образование и наука”. Тази година Православие България стана сайт на публиката в категория Общност. Това за нас е най-ценната награда – признанието на публиката. Предстои по-трудното – да запазим това доверие за слава Божия!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. glory каза:

    ,,Владиката препоръча още, доколкото е възможно материалите, които биха смутили читателите, да се избягват.“
    ЕТО ТОВА, ВЕЧЕ МЕ СМУЩАВА.

  2. Idiot каза:

    Нека да се публикуват и „смущаващи“ материали. Точно от тях ние може да разберем колко струваме и накъде сме с главите. За това ни е даден ум и разум за да можем да различаваме добро от зло.

  3. Владислав каза:

    Нека да помним, че има разлика между „смущаващи“ материали – и злонамерени манипулации на хора, които по дух са отявлени врагове на Църквата. Митр. Симеон Варненски казва: „Истината и виделината трябва да излизат всякога наяве и от тях никой никога не трябва да се страхува“. Но в някои публикации има твърде малко „истина и виделина“. А и да има „истина“, няма Истина, което е най-страшното…
    Преди това владиката казва: „…но от друга страна това е и голяма отговорност.“ Тази именно отговорност лежи върху редактора. Дано да я носи с чест! Желая на pravoslavie.bg много успехи!