Да пребориш злото със зло…



Кукерско шествие – “алтернатива“ на хелоуинския маскарад е планирано да се проведе днес от 17 ч. в Бургас, съобщават български медии. Инициативата „Бургас харесва младите“, която организира кукерското шествие, целяла да създаде “настроение“ сред минувачите…

Т.е. като народ – изконно православен, заявяващ се над 80% като такъв във всички национални допитвания и анкети, ние ще борим демоните с… езически ритуали. И “настроение“…

Впрочем, винаги около 31 октомври в православния свят се заформя някаква истерия.

Но има ли почва за нея?

Хелоуин произлиза от вярванията на древните келти, че в нощта срещу Нова година – Samhain (Самейн), на 1 ноември се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята. За да се предпазят те гасели огнищата и се превеждали в зловещ вид. През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии – All Saint’s Day, Hallowmas или All Hallows, а през 1000 г. Църквата обявила 2 ноември за Ден на всички души – All Souls’ Day. По-късно обичаите за трите празника се слели в един – Hallowe’en.

Ето че това древно окултно и езическо наследство с демоничен привкус (досущ като нашите кукери) касае само католическия и протестантския свят и православните не би следвало да се терзаят заради него.

Проблемът идва от факта, че страните, в които основно се празнува Хелоуин – САЩ, Канада и Великобритания, са едни от най-развитите и силни икономики на планетата, което пък е неимоверно мощен трамплин за масовото разпространение на техния език, а оттам и на културата и обичаите им. Най-вече сред подрастващите и младите хора, които пък са бъдещето на всяка нация. И оттук спиралата на злото се завърта неумолимо…

Разбира се, никой не може да принуди никого да се гримира като вампир, дявол или сериен убиец. Някои предпочитат по-“безобидни“ маскировки – например като фея (за момичетата) или като капитан Джак Спароу (за момчетата).

И все пак – ти танцуваш, забавляваш се и несъзнателно се (по)кланяш на сатаната, увлечен в безобидния маскарад и облечен в безобидния си костюм.

А злото “надушва“ именно тези – “безобидните“, като гладен хищник, показва им се с най-“светлия“ си грим и най-перфидно прониква и се настанява в умовете и душите им. Злото винаги пристига върху бели облаци и с искряща усмивка, защото не иска да те изплаши и прогони. То се нуждае от теб и затова печели твоето доверие, симпатии и (понякога) възхищение и те приспива. А сънят те превръща в негов роб.

Но ти го обичаш. Като някакъв злокобен Стокхолмски синдром, защото отровният мехлем винаги ухае по-приятно от горчивото лекарство.

А на прицел винаги са най-беззащитните – децата, атеистите и неукрепналите във вярата. Любимите жертви на сатаната. Децата –поради своята чистота и наивност, атеистите – поради своето невежество и горделивост, а неукрепналите във вярата – поради своята слабост и съмнения.

Но как най-лесно да ги привлече?

Разбира се, под формата на безобидна игра, забавление, маскарад… Всичко трябва да създава усещането за една невинност и непринудена “нормалност“. И да е направено толкова изкусно, че статии като тази да изглеждат не просто нереални и смешни, а дори налудничави.

И целта е постигната.

Мнозинството от “православни“, участващи в кукерски маскаради у нас например не съзират никакъв конфликт между окултно-езическите си костюми и учението на Христос. Стига се дотам свещеници да бранят’ кукерските обичаи от свои събратя расоносци, дръзнали да заклеймят този “изконен“ български обичай.

И както съвременният роб трябва да вярва, че е свободен, за да е по-лесно манипулируем и управляем. (Той може да си позволи да се облича, говори и държи както пожелае, дори да си смени пола, но не и да закъснее за работа.) Така и в духовната практика обладаният не трябва дори и да подозира, че е обладан. Точно обратното – той трябва да вярва, че е примерен християнин, че дори е истински Христов войн и се бори със злото.

Неосъзнавайки, че истинският проблем не е в “чуждопоклонството“ и в търсенето на “родна“ алтернатива на един езически ритуал с друг.

Защото не можеш да пребориш злото със зло…

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...