За Православната ваксина срещу птичия грип


През последните няколко месеца една от водещите новини във всички медии е свързана с вируса на птичия грип. Заплахата от тази все още трудна за диагностициране инфекция започна трайно да тревожи и усяда в мисълта на всяка майка, преди да сготви храна за своето семейство или когато изпраща детето си на училище или в детската градина. Постепенно привикваме към мисълта, че е неизбежно; че “птичата зараза” няма да ни подмине.

Какво ли да сторим, за да променим “небесните магистрали” на прелетните птици? Разбира се, това не е във възможностите на човека. Но дали пък вярата ни в Христос и светците не би могла да помогне? Със сигурност, това е единственото, извън необходимите хигиенни мерки, което всеки християнин би могъл да предприеме.

На 10 февруари Православната ни църква чества празника на свети Харалампий. За мнозина този раннохристиянски мъченик не е достатъчно познат или се свързва с традицията да се носят мед и питки за освещаване в църквите. Какво обаче убягва на модерното ни време, а би могло да ни е от голяма полза? В България, както и в останалия Православен свят, този светец е бил почитан като покровител от глад, мор и най-вече от чумните и всякакви други епидемии. Сега ние не страдаме от тази страшна болест, а и човек така е устроен – да забравя някои неща. Макар че нови “чуми” имаме доста: рак, СПИН, най-различни грипове с екзотични имена…

Но свети Харалампий не ни е забравил. И днес не са изключение чудесата, които той прави по молитвите на християните, пристъпили с вяра в храмовете и потърсили неговото закрилничество.

Ако решим да опишем всички чудеса, със сигурност би се получила немалка книга. Но въпросът не е само в това: защото не светците имат нужда от прослава, а ние имаме нужда от тях. И макар че се сещаме за тях по-често в трудни моменти, когато ги молим за помощ и застъпничество пред небесния ни Отец, те винаги чуват молбите ни. И не биха ни забравили, само че трябва да ги потърсим. А съвременни епидемии и тежки болести имаме в изобилие. Те стават все по-трудни за лекуване и сякаш стопяват и малкото ни останали сили да се борим за красивото и истинското в живота.

Медицината предлага много лекове за тялото, които обаче не биха могли да излекуват душите ни, дори и при най-успешната терапия. Затова ние трябва да си припомним за “лекарствата”, които ни е завещал Христос – за причастието, молитвата, застъпничеството на светите мъченици. Дори и да не ви е останало време да отидете в храма на 10 февруари, празникът на свети Харалампий, или ако не сте имали мед, който да оставите за освещаване, то щом отново ни залеят с поредните информации за птичия грип, спомнете си за този светец, който търпеливо очаква нашите молитви.
Знае ли човек, какво е промислил Господ за нас?

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...