Муун – един безотговорен поглед към темата



Ще идва Муун в България. Тези дни.

Напрежението се сгъстява и медии, интелектуалци, институции – изобщо всеки, който малко от малко се е почувствал отговорен за духовното здраве на българина, предупреждава, разяснява и изразява безпокойство. Тревогата расте, но расте и нашата готовност да се изправим като сплотено общество срещу заплахата с корейски произход.

Аз също станах част от това общественополезно дело, защото дори тази сутрин подготвих и публикувах информация за сектата и очакванията, свързани с визитата на Муун в България. И точно докато правех това, се запитах дали е адекватно подобно поведение. Стана ми чак малко смешно, почти като при деликатния коментар на шефа на Ветеринарно-медицинския институт, че да отцепиш за няколко часа центъра на София и да пратиш екип в скафандри да прибере едно умряло пиле от Витошка – „не са адекватно предприети мерки”.

Разбира се, сектата на Муун не е умряло пиле; много си е жива даже, ако се съди по информациите в медиите. Въпросът е дали си струва толкова да се шуми около този факт. С цялата своя самопровъзгласена „божественост”, с комичната бутафория около масовите сватби и духовните си грижи за новобрачните, с парите и влиянието си – Муун е един напълно откровен манипулатор и мошеник, с каквито хората се срещат ежедневно. Е, може би калибърът е малко по-голям, но разликата не е в качеството…

Та мисълта ми е – защо изведнъж фокусирахме цялото си внимание върху тази фигура, а обществениците в надпревара изсипват изобличения върху нея – сякаш не е ясно че огромна роля за популярността на Муун и сектата му има именно подобен PR. Нещо друго: „народът-дете”, (не е мой изразът, а на Красимир Крумов) не слуша подобни предупреждения. Предупреждението „Не!” само засилва интереса. Той по-скоро си мисли: „Ако е хубаво – няма да ни поканят; ще го пазят за себе си. Ако е лошо – може и да го похвалят…”. И това не е съвсем лишено от смисъл съображение.

„Защо?” е въпросът, на който всички загрижени предупреждения не отговарят, или не отговарят искрено. Ако Муун е опасен, защото кара хората да правят странни неща и разчита да ги убеди да му плащат за това – човек се пита защо толкова се тревожат интелектуалци и общественици. Нали в крайна сметка всеки своите си пари ще му дава… Пък и в България те лъжат за твоя сметка на всяка крачка, при това съвсем „законно” и чрез нарочно създадени институции и органи… Откъде изведнъж тези притеснения?!

Ако причината за предупрежденията е друга – че Муун се представя за бог и че църквата му не е истинска църква, и всички се тревожат за това – излиза, че тези „всички” в обществото ни (дори прокуратурата би се включила) се тревожат за отношенията ни с Бога и се грижат да бъдат в истинската църква. Но това не е така. И масовата аудитория, към която са насочени тези предупреждения, го знае. Ето къде ми се струва, че се самоопровергава цялата тази безпримерна грижа за противопоставяне на сектантските влияния в България. Ще се противопоставим – добре. А после какво?

Не помня къде съм чела, че касиерите в банките, за да се научат да разпознават истинските от фалшивите пари, трябва дълго време да броят само истински банкноти. За да откриват фалшивите пари, трябва да развият усет за истинските. Не обратното.

Метафорично казано в нашия случай: няма смисъл да изучаваш една фалшива банкнота, ако те са цял куп и ако никога не си докосвал истинска – наложи ли ти се да направиш избор, трудно ще бъде да не сгрешиш.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...