Не за България



Църквата влезе в шоуто за втора поредна година. Трябва да предположим, че извинението е същото, каквото и миналата година. Само че миналата година не го чухме и няма как да си послужим с него. Затова ще попитаме и тази година – какво е извинението?

Шоуто „Направи го за България” е кампания за насърчаване на раждаемостта, провеждана от Движение за национална кауза (ДНК) с медийни партньори БТВ и с финал „най-мащабното свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България – национално кръщене”. „Инициативата за масово кръщение е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците от задължителната такса за ритуала и даряват безвъзмездно кръщелните свидетелства.” (Изразите в кавички в целия текст са цитати от медиите.)

Мотото на кръщелната кампания пък е „За да го кръстиш, трябва да се роди” – едно проникновено наблюдение.

Хрумва ми едно предложение за извинение – че миналата година е станала грешка. Недомислие… Че не е имал време клирът да си представи как ще се подготви цялата „кампания”, да помисли и да оповести какви други условия съществуват, за да бъде кръстено едно дете, освен да се роди, и освен тези, описани в сайта на кампанията (цитирането е дословно и с правописа):

„1. Участието в кампанията изисква споделяне на селфи с положителен тест за бременност, снимка от видеозон или снимка на вече родено бебе, качвани през сайта на кампанията – napravigo.bg

2. Участниците имат право да участват в кампанията само с една снимка, с която да удостоверят бременност/раждане. С нея участниците удостоверяват и декларират, че е заченато бебе след 1 януари 2017 г. до 31 декември 2017 г.

3. За всяка удостоверена на сайта ни бременност/раждане ДНК ще осигури минимум 1 лев за асистирана репродукция.

4. След 1 септември 2018-а година участниците ще бъдат поканени от Организатора на специално събитие (кръщене). На него всеки Участник може да извърши Свето кръщение на своето дете.

5. Организатора не поема разходи по настаняване и престой на Участника, детето му или роднини в определения за кръщене областен град преди, след и по време на специалното събитие.

6. Организатора се ангажира да осигури кръщене на всяко дете-Участник, заченато единствено между 1 януари 2017 г. и 31 декември 2017 г., единствено в рамките на специалното събитие през есента на 2018-а година.

7. Всеки Участник има възможност да избере за кръстник на детето си свой роднина, приятел или друг близък човек.”

И също – че не е имал време клирът да постави своите изисквания за подготовка на кръстниците и родителите на децата от тази масова публична кампания. Или да извърши тази подготовка. Че не се е досетил да използва тази кампания като повод да поговори с народа за това как е правилно да се пристъпва към свето Кръщение. И най-вече как не е правилно.

И също – че е нямало откъде клирът да знае как светото Кръщение ще бъде наречено в медиите „ритуал с участие на звездни кръстници” и описвано по следния начин: „Пред олтара в храма са разположени купели с по един свещеник на купел, който чете обща молитва и извършва индивидуален ритуал с участието на звездните кръстници.” Нито е съобразил как звездните кръстници ще блестят и благославят кампанията („Звездни кръстници дават благословии в храма.”).

И така нататък… И това щеше да си е едно добро извинение, стига да не ставаше въпрос за тази година. Защото тази година нашият клир вече е станал свидетел на всичко това. И знае.

Много обвинения понесе църквата през последните години заради свои „верни”. Всякакви скандали от политическо, икономическо, културно и сексуално естество тормозиха общественото внимание. Но това най-често са банални слабости на хора, които си играят с човешки неща. Неизбежни, отблъскващи, но в много случаи поносими, защото са в периферията или извън собствено църковния живот. Откровената злоупотреба на отделна личност с църковно положение е някак по-безопасна, защото е разпознаваема като несъмнено лошо нещо. Заиграването със светото Кръщение е съвсем друг случай. То се явява публично, под аплодисменти и за съжаление – под патронажа на църквата, накипрено като несъмнено добро.
Има много начини да се говори за пошлостта. Един остроумен англичанин я нарича най-големия грях. При нас пошлост е синоним на долнопробност. Но за случая най-приляга определението на Набоков – че пошлост е не толкова долнопробното, колкото фалшивото, украсено като истинско. Пошлостта е нещо, което имитира друго нещо, като се напъхва в кожата му, без да може да влезе в духа му. Тя подменя и така унищожава онова, което се опитва да имитира. Пошлостта е лъжа.

Кампанията „Направи го за България” е пошла по много начини, които касаят семейството, зачеването и раждането на дете. Но особено пошла е тя в частта за масово кръщаване. Пошла е идеята, пошло и недопустимо е нейното заглавие и мото. „Приеми свето Кръщение за България” е почти богословски неприличен израз, който говори за изкривено църковно съзнание. Той не може да звучи в църквата. Произнесен от политическа трибуна би могъл да се критикува като националистическа, патриотични и етнофилетистка злоупотреба с църквата, в зависимост от контекста. В случая не получава специализирано внимание, защото предполагам за всеки е ясно, че това е прекалено амбициозен прочит и че тук става дума просто за една духовно-патриотична чалга с корпоративен резонанс. Но колкото и несериозна да е в богословско отношение кампанията, църковната тема остава съвсем сериозна и истинска, защото се отнася до две истински неща – вярата на църквата и детето, което се кръщава.

В този брой на списанието ще се опитаме да говорим не само за подмяната, но и да кажем какво е светото Кръщение. Да кажем и как и защо Църквата приема да кръщава деца. Каква отговорност поемат техните кръстници – звездни или земни – и защо е важно дали я поемат. Ще опитаме да не говорим за нарицателните представители на шоубизнеса, получили роли на звездни кръстници, но да споменем нещо друго – да споменем едни вечни аргументи на клира за случаите, когато трябва да се замаже истинският мотив на човекоугодието. Тези дежурни аргументи са такива: ние нямаме право да съдим, не знаем какви са мотивите на хората, не трябва да отблъскваме никого от Църквата.

Разбира се, че е така – не трябва да съдите, да гадаете за хорските мотиви и да отблъсквате хората от Църквата. Но трябва да кажете на хората какво е Църквата. И да им покажете. Да се попитате за вашите собствени мотиви. Да се попитате като духовници, например, какво значи за вас това „Направи го за България” като мотив за свето Кръщение. Как ви се струва – стига ли той? Какво означава това, че църквата кани хората да се кръстят „за България”. Какво е общото между България и светото Кръщение. Какво оправдание има Църквата да приеме роля на медиен партньор, който осигурява „купела и ритуала” на подобна бутафория.

Ако Църквата иска да отговори на общественото внимание, нека да отговори достойно. С проповед за най-важното и грижа за духовната полза на участниците. Тоест – да отговори истински. Да излъчи ясната позиция, че не Църквата става част от шоуто, а шоуто трябва да спре пред вратата на храма. Вместо да хармонизира глас с патриотични пърформанси, превръщайки църковното тайнство в представление за масови публики, а най-значимото посвещение в човешкия живот – в съмнително звездно театро.

Кой трябва да сложи нещата на правилните места, ако не Църквата в лицето на своите духовни отговорници? И кой трябва да обясни на патриотично и демографски настроените кръстници и родители, че детето се кръщава по тяхната вяра. Че застават пред Бога за детето си, не „за България”. И не България – единственото, което има значение, е тяхната вяра в Бога.

Новия брой 6/2018 на списание СВЕТ може да изтеглите безплатно оттук

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...