Религиозен ли е конфликтът във Франция или – какво каза Всеволод Чаплин?



Ескалиралото напрежение във френската столица от последните седмици трайно се настани в новинарските емисии и коментарни рубрики на повечето световни и български медии. Реакциите на събитията в парижките предградия очерта сложна крива – от солидаризирането с протестите срещу неадекватните полицейски действия, довели до смъртта на две деца, през учудването от силата на резонанса, който предизвика събитието, изненада от продължаването на демонстрациите и любопитство към „нетрадиционните” и доста радикални форми на изразяване на гражданска позиция, после – безпокойство, несъгласие и накрая възмущение от размера на безредиците и посегателствата върху имуществото и здравето на „мирни” граждани.

Това като че ли е типичната гражданска реакция, за която имам впечатление от разговори и наблюдения на хората около мен. Но има и друга динамика – медийната. Тя сякаш по-скоро търси, отколкото отразява един прочит, който постепенно „форматира” представата ни за събитията във Франция, добавя друг драматизъм – с религиозна и етно-културна закваска – и кара публиката да се тревожи по подразбиране, понеже отнася събитията към категорията „терористични действия на религиозна основа” .

Подобен подход действително носи медийна принадена стойност, но лесно може да се окаже онзи катализиращ елемент, под чието действие процесът прераства в бурна реакция и произвежда така опасните субстанции на „свещения” гняв и нетърпимост. И тази опасност засяга всички участници в „експеримента”.

На фона на всевъзможни медийни анализи и прокоби, тревожни сигнали за това, че протестиращите са с мюсюлмански произход, че искат да наложат своя етнически общностен модел на останалите, че преднамерено се предприема разрушаване на храмове и какво ли още не… медиите успяха да фокусират и църковна реакция – и то от Русия. При това – официална, доколкото нейният автор е зам.-ръководителят на Отдела за външноцърковни отношения на Московската патриаршия, протойерей Всеволод Чаплин. Та, казал е Всеволод Чаплин миналата седмица, че участниците в безредиците трябва да се затварят, а ако това не помогне – да се унищожават. Както буквално гласи информацията за изявлението: „И ако някой предприема кръвопролитни действия, такива хора трябва да бъдат пращани в затвора, а в случай на съпротива – и унищожавани.” (Интерфакс)

 „Свещеният гняв” се надига, макар и доста отдалеч… Новината за това мнение на руския духовник се тиражира в руските медии. Тази новина стоя един ден и в Православие България, но след кратко колебание, с редакторите решихме да я свалим от първа страница. И да потърсим възможност да изберем собствената си, балансирана позиция по случая, като имаме предвид две неща:

  • че мнението за „унищожаване на хората, които оказват съпротива” по време на уличните  демонстрации, не е Църковното мнение и
  • че е важно да имаме обективна и непреднамерена информация за събитията във Франция.

В търсене на такава информация ви предлагаме краткия текст на Нанка Стоянова, който тя ни изпрати днес от Париж.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...