Българското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена обявява конкурс на тема „По стъпките и примера на Паисий Хилендарски”



През 2022 г. Българското училище „Св.св. Кирил и Методий” във Виена навършва 30 години от основаването си. Юбилеят ще бъде тържествено отбелязан с различни мероприятия.

Сред тях е и конкурсът за рисунка и литературна творба на тема „По стъпките и примера на Паисий Хилендарски”. Той се посвещава на 300-та годишнина от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на неговата „История Славянобългарская“.

Обръщайки се към този важен момент от българската история организаторите на конкурса целят да съхранят националното съзнание на учениците от българските училища извън пределите на България и да поощрят техните творчески способности в сферата на литературата и художественото изкуство.

 

Кой може да участва

В конкурса могат да участват ученици от българските неделни училища в чужбина от подготвителна група (ПГ) до XII клас, разделени в три групи:

· ПГ – IV клас

· V-VII клас

· VIII-XII клас

 

Теми

Участниците в конкурса могат да изберат една от следните теми:

· По стъпките и примера на Паисий Хилендарски

· Моето българско училище

· Имало едно време…

Участниците са поканени да работят във всяка от секциите:

· Литература (Приложение 1)

· Изобразително изкуство (Приложение 2)

Компетентно жури ще класира най-добрите творби.

Награди

В отделните категории и секции ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда, и грамоти. Избрани творби ще бъдат публикувани в сайта и фейсбук страницата на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Виена. Най-добрите рисунки ще бъдат представени в изложба по случай годишнината на училището в австрийската столица.

Резултатите ще бъдат публикувани на сайта и фейсбук страницата на БУ „Св. св. Кирил и Методий“ на 15 май 2022 г.

 

Адрес за изпращане:

Austria, Vienna 1040, Kühnplatz 7/10

имейл: konkurs@bulgarische-schule.at

Краен срок за изпращане: 15 март 2022 г. (за рисунките важи датата на пощенското клеймо)

Всички подробности за организацията и участието в конкурса може да намерите ТУК.

 

 

Източник: Блог на българите във Виена

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...