Европейският парламент: Достъпът до аборт е основно човешко право



С 378 гласа „за“, 255 гласа „против“ и 42 гласа „въздържал се“, Европейският парламент заявява, че правото на здраве, по-специално сексуално и репродуктивно здраве и права (СРЗП), е съществен елемент на правата на жените и равенството между половете. То по никакъв начин не може да бъде отслабено или отнето. В доклад, приет в четвъртък, евродепутатите призовават държавите членки да защитават и допълнително да подобряват сексуалното и репродуктивното здраве и права на жените.

Парламентът заявява, че нарушенията на СРЗП на жените са форма на насилие срещу жени и момичета и възпрепятстват напредъка към равенство между половете. Поради това призовава държавите от ЕС да гарантират, че на жените се предлагат висококачествени, всеобхватни и достъпни СРЗП, и да премахнат всички пречки, които възпрепятстват използването на тези услуги.

Членовете на ЕП подчертават, че някои държави членки все още имат силно рестриктивни закони, забраняващи абортите, освен при строго определени обстоятелства, принуждаващи жените да търсят незаконни аборти или да износят до край бременността си срещу тяхната воля, което представлява нарушение на техните човешки права. Те настойчиво приканват всички държави членки да осигурят всеобщ достъп до безопасен и законен аборт и гарантират, че абортът по искане е законен в периода на ранна бременност и по-късно, ако здравето на бременното лице е в опасност.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че някои държави членки позволяват на практикуващите лекари и в някои случаи на цели медицински институции да отказват предоставянето на здравни услуги въз основа на т.нар. клауза за съвестта. Това води до отказ за полагане на грижи за аборт въз основа на религия или съвест и застрашава живота на жените.

Освен това Парламентът изисква от държавите от ЕС да осигурят всеобщ достъп до набор от висококачествени методи и консумативи за контрацепция, консултации за семейно планиране и информация относно контрацепцията.

Членовете на ЕП изразяват съжаление, че достъпът до аборт продължава да бъде ограничен по време на кризата с COVID-19, както и въздействието на пандемията върху предлагането и достъпа до контрацептиви.

Парламентът насърчава държавите членки да гарантират, че сексуалното образование се преподава всеобхватно на децата в началните и средните училища, тъй като образованието в областта на СРЗП може значително да допринесе за намаляване на сексуалното насилие и тормоз.

Докладчикът Предраг Матич (С&Д, Хърватия) заяви: „Това гласуване бележи нова ера в Европейския съюз и първата истинска съпротива срещу регресивна програма, която от години потъпква правата на жените в Европа. Мнозинството евродепутати ясно изразиха позицията си пред държавите членки и ги призоваха да осигурят достъп до безопасен и законен аборт и до редица други услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве.“

Докладът към резолюцията критикува политиките на Полша и Малта в областта на „репродуктивното здраве“ – двете държави са обвинени в „реакция срещу правата на жените“ в областта на „безопасни и законни аборти“, а това водело до „ерозия на демокрацията и личните свободи“ в Европа.

В отделна резолюция, в която се прави преглед на резултатите от срещата на върха в Найроби относно населението и развитието, евродепутатите подчертават, че на жените по света трябва да се гарантира подходящо и достъпно здравеопазване и зачитане на техните сексуални и репродуктивни права. Те добавят, че достъпните услуги в областта на СРЗП, семейното планиране, майчиното, пренаталнo и неонаталнo здравеопазване, както и услугите за безопасен аборт са важни елементи за спасяването на живота на жените и намаляването на детската и младежката смъртност. Текстът беше приет с 444 гласа „за“, 182 гласа „против“ и 57 гласа „въздържал се“.

Междувременно про-лайф организации, запознати с доклада на Матич, заявиха, че това реално е преработка на доклада „Estrela“, който беше отхвърлен от Европейския парламент през 2013 г.

Германският Bundesverband Lebensrecht (Национална асоциация за правото на живот) подчертава пред списание Pro Medien Magazine, че резолюцията „напълно игнорира правата на неродените деца“ и представлява „заплаха за свободата на съвестта на здравните специалисти“.

Доброто здравеопазване за жените е „изключително важно“, обави лидерът на асоциацията Александра Линдер, но чрез насърчаването на аборта правата на жените се „тласкат в античовешка посока“.

 

Източник: europa.eu

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...