Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний отслужи света архиерейска Литургия в Женева и въдвори о. Юлиян Ангелов



На 6 март, на Задушница преди Великия пост, в Женева бе отслужена заупокойна света Литургия. Тя бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в съслужение с отец Юлиян Ангелов, определен с решение на Епархийския съвет на Западна и Средноевропейска митрополия за обгрижващ българите в Конфедерация Швейцария. Заради ограничителните мерки, 50 миряни взеха молитвено участие в светата архиерейска Литургия.

Всички християни с една уста и сърце изповядаха Символа на вярата и Господнята молитва, получиха духовна радост и почувстваха с душата си силата на молитвата, като осъзнаха, че тя няма да остане празна пред Бога, и всеки, в свое време, ще получи от Него онова, от което има нужда за своето телесно и духовно здраве и благоденствие.

В края на литургията, Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний отправи своето пламенно и въздействащо слово към миряните в храма. Той въдвори отец Юлиян Ангелов и като го представи на българската общност в Женева, му пожела да множи благородните дела в прослава на името Божие. Авторитетният му глас се издигна в прослава на светото Православие, християнското единство, родолюбивите дела, милосърдието и миролюбието. Той призова със смирени сърца и искрена братска обич да наченем предстоящите празнични дни, през които с телесен и духовен пост, искрени и покайни, с горещи молитви и добри дела, усърдно да се подготвим и с радост да посрещнем Възкресение Христово.

Също така поднесе своите сърдечни благодарности към Техни Превъзходителства г-н Ради Найденов, извънреден и пълномощен посланик в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн, със седалище в Берн, и г-н Юри Щерк, постоянен представител на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева, като му пожела на добър час и светли дни в държавните дела и в подкрепа на българската общност в Женева.

На литургията по традиция присъстваха и швейцарски гости и приятели на Православната общност в Женева. Този ден – 6 март, бе празник, който пречисти душите и обедини, смири и направи по-силни миряните, и ги изпълни с почит и уважение към труда на поколения българи в Женева, работили усилено, за да има дни като днешния.

Ден по-рано митрополит Антоний, заедно с г-н Пламен Иванов, председател на ЦН на БПЦО “Рождество Богородично” и г-жа Нели Цонева-Рубини, зам. председател на ЦН бяха поканени на официална вечеря с посланик Щерк, където обсъдиха възможностите за сътрудничество и подкрепа към българите зад граница, и възможностите за намиране на постоянен храм в Женева.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...