Изявление на Светия Синод на РПЦ във връзка със събитията около “Света София”



Светият Синод на Руската православна църква изразява дълбокото си съжаление по повод решението на държавните ръководители на Турция да лишат храма Света София от музейния му статут и да го предадат на мюсюлманската общност за богослужебно ползване.

Въпросното решение е взето без оглед на ходатайствата и ясно изразената позиция на много предстоятели и йерарси на Православните поместни църкви, представители на чуждестранни държави, многобройни обществени и правозащитни организации, духовни лица от различни конфесии и религиозни традиции. То засяга религиозните чувства на милиони християни по света и може да доведе до нарушаване на междурелигиозния баланс и взаимното разбирателство между християните и мюсюлманите не само в самата Турция, но и на други места.

В днешната ситуация, когато християнството е преследвана религия на много места по света, когато продължава бягството на християните от страните на Близкия Изток, това решение на турските власти е извор на особена болка. Храмът Света София е бил построен в чест на Христа Спасителя, в съзнанието на милиони християни той продължава да бъде християнски храм. А за Православната църква този храм има особено историческо и духовно значение.

Обръщайки се към братските Поместни църкви, ние с особена горчивина отбелязваме, че това толкова нерадостно за светата Православна църква събитие православният свят днес посреща разделен, което е пряко следствие от антиканоничната легализация на разкола в Украйна и е отслабило нашите възможности за съвместно противодействие срещу новите духовни заплахи и цивилизационни предизвикателства. Днес, във време на нарастваща християнофобия и засилващ се натиск на секуларното общество върху Църквата, единството е необходимо още повече от преди. Ние призоваваме братските Поместни църкви заедно в дух на мир и любов в Христа да търсим изход от кризата.

Надяваме се, че турските власти ще направят необходимото, за да запазят оцелелите по чудо безценни християнски мозайки и ще осигурят на християнските поклонници достъп до тях.

Изразявайки надежда за по-нататъшно запазване и укрепване на взаимното уважение и разбирателство между вярващите от различните световни религии, ние се обръщаме и към световната общност с апел да окаже всестранно съдействие за запазването на особения статут на храма Света София, който има непреходно значение за всички християни.

Източник: Patriarchia.ru

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...