Ловчанският митрополит Гавриил оглави Божествената литургия на храмовия празник на Руската църква в София



На 6 декември 2021 г., в деня на храмовия празник на храма „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, Божествената литургия в Подворието на Руската православна църква в София оглави Ловчанският митрополит Гавриил, съобщава сайтът на Подворието.

На йерарха съслужиха главният секретар на Светия Синод на БПЦ Мелнишкият епископ Герасим, предстоятелят на Подворието архимандрит Васиан, секретарят на Подворието протойерей Евгений Павелчук, протойерей Димитър Тухчиев, дякон Александър Морозов.

Богослужебните песнопения изпълни хорът на Патриаршеското Подворие под диригентството на г-жа Василена Ченова-Стефанова.

След края на Литургията Ловчанският митрополит Гавриил поздрави всички присъстващи с празника и благодари на предстоятеля на Подворието за поканата, а на Патриарх Неофит – за благословението да оглави празничната Литургия в руското Подворие в София. Своята проповед владика Гавриил посвети на празнувания на този ден светец, който е и един от най-почитаните угодници Божии – св. Николай, архиепископ Мирликийски, към когото вече седемнадесет века хората се обръщат за помощ; по неговите свети молитви се извършват чудеса и в наше време. Митрополит Гавриил посочи примери за подобни събития от неотдавнашната история на РПЦ и БПЦ, и в частност един случай с български моряк в Азовско море през 2008 г.

Архипастирят си спомни годините, прекарани в Троице-Сергиевата Лавра и в Московската духовна академия, за общуването с духовника на Лаврата архимандрит Кирил (Павлов) и с благочинния на обителта на преподобния Сергий отец Онуфрий (Березовски), днес митрополит Киевски и на цяла Украйна. Владика Гавриил нарече Блаженейшия митрополит Онуфрий глава на каноничната Украинска църква, за разлика от създадената наскоро разколническа структура. Той също така подчерта, че „в трудните моменти на изпитания Господ изпраща на православния народ велики пастири“.

Митрополит Гавриил сподели също така спомените си за Левкийския епископ Партений, който е бил духовно чедо на св. Серафим (Соболев). През тази година се навършват пет години от канонизацията на св. Серафим.

Представителят на Патриарха Московски и на цяла Русия при Българския Патриарх архимандрит Васиан се обърна към Ловчанския митрополит Гавриил с приветствено слово и му благодари за съвместното служение на Божествената литургия, свидетелстващо за духовното единство на Българската и Руската църква.

„Без Църквата няма спасение – тази простичка светоотеческа мисъл ни убеждава да пазим единството на Църквата, единството на апостолското приемство, единството на нашето духовно общение во Христе – подчерта в частност архимандрит Васиан. – Ние Ви познаваме, скъпи владико, като ревностен пастир, който през трудните години на историческото битие на Българската православна църква мъжествено се бореше за запазване на каноничното единство на Църквата, за запазване на чистотата на светоотеческото предание, за запазване на спасителната благодат на Светия Дух. Ние Ви благодарим за Вашата твърда канонична позиция, за желанието и готовността да помогнете на Руската църква в нейните трудни години, защото Вие от личен опит знаете каква опасност е разколът и колко пагубни са неговите последици за спасението на човешката душа“.

Той пожела на владика Гавриил благодатна помощ Божия в неговото архипастирско служение за благото на Българската православна църква и на цялото Православие. В памет за празничното богослужение предстоятелят на Подворието поднесе на йерарха панагия.

Владика Гавриил благодари за паметния дар.

„Ние обичаме Русия не по политически съображения и не защото тя е богата, а защото е православна – подчерта архипастирят. – И как можеш да си православен и да не обичаш Русия? Аз написах кандидатска дисертация за руските подвижници на благочестието през XIX в. Само в моя труд са описани 450 човека. И какви хора са били това! Как да не обичаме тези хора и народа, от който са произлезли!“

„Желая Ви да продължите Вашето служение в България, помагайки за спасението и на Вашите сънародници, и на българите, които посещават този храм“, каза митрополит Гавриил, обръщайки се към предстоятеля на Подворието.

След края на Божествената литургия Ловчанският митрополит Гавриил оглави молебена край надгробието на св. Серафим и преподаде на вярващите благословение чрез помазване с осветен елей от кандилото пред иконата на светителя.

Служба Комуникация на ОВЦС
по информация на сайта на

Подворието на Руската православна църква в София

Превод: Андрей Романов

Фотографии: Георгия Карпова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...