Митрополит Иларион (Алфеев): Възможна е канонизацията на отец Александър Мен



Митрополит Иларион (Алфеев)

Ако се докаже, че свещеник Александър Мен е загинал мъченически, тогава е възможно да се разгледа въпросът за неговата канонизация, каза Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев), викарий на Руския патриарх Кирил.

 

„Смъртта на протойерей Александър Мен беше трагична и мисля, че ако се докаже, че е била мъченическа, той може да бъде канонизиран като мъченик“, обяви митрополит Иларион в програмата „Църквата и светът“ по канал „Россия 24“.

Митрополитът припомни, че на отец Александър се е налагало да проповядва в трудните условия на съветската епоха и често е наричан „апостолът на интелигенцията“.

Според митрополит Иларион, макар че могат да се намерят противоречиви моменти в творбите на о. Александър, не бива да се търси богохулство в заглавието на книгата му за Иисус Христос „Синът Човешки“, тъй като Самият Спасител също Се е наричал Син Человечески в Евангелието.

„В някои от книгите си той прави паралели между християнството и другите религии, и така се създава впечатлението, че между християнството и другите религии има много повече общи черти, отколкото съществуват в действителност. Тази широта на възгледите на отец Александър Мен е смущавала читателите навремето, продължава да ги смущава и днес“, заяви митрополитът.

Нека припомним, че протойерей Александър Мен е първият свещеник, който проповядва по телевизията през съветската епоха.

Освен че изнася лекции и публични проповеди, той пише книги по богословие, история на християнството и други религии, за основите на Православието и богослужението. Най-известните му книги са „История на религиите“ в седем тома и „Синът Човешки“.

Протойерей Александър Мен е убит в утрото на 9 септември 1990 г. по пътя за гара Семхоз край Москва. Свещеникът умира на входа на собствената си къща от загуба на кръв.

Въпреки различните версии, ареста на заподозрения и неговите самопризнания, поради липса на доказателства престъплението все още не е разкрито и истинският убиец остава неизвестен.

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...