Почина почетният папа Бенедикт XVI



Последна среща на папа Бенедикт и папа Франциск

„Смирен работник в Господното лозе“ – с тези думи Ватиканските информационни агенции казаха сбогом на Бенедикт XVI, 95-годишният почетен папа, който почина на 31 декември 2022 г. сутринта в 9.34 ч. в резиденцията си в манастира „Mater Ecclesiae“ във Ватикана. Това бяха думите, които той произнесе след избора си за папа на 19 април 2005 г. Това остана негово мото до историческото решение да се оттегли от престола на свети Петър на 23 февруари 2013 г., заради напредналата си възраст, която му пречи да изпълнява задълженията си.

Новината за влошаването на здравословната състояние на почетния папа Ратцингер дойде преди два дни, непосредствено след празника на Рождество Христово, когато за първи път папа Франциск обяви това на генералната аудиенция във Ватикана на 28 декември и покани всички вярващи по света да се молят за папата емеритус, така че Господ да го утеши и подкрепи „в това свидетелство на любов към Църквата докрай“. По всички континенти молитвените инициативи веднага се умножиха с послания за солидарност и близост дори от нецърковния свят.

Следващите дни здравословното състояние на папа Ратцингер се е влоши поради напредването на възрастта му, както съобщиха от пресцентъра на Ватикан нюз, като актуализираха развитието на ситуацията и днес съобщиха, че папа Банедикт си отиде в дома на Отца.

Едни от последните официално предадени думи на папа Бенедикт XVI (отправени като молитва на 9 февруари 2022 г.) бяха: „Скоро ще се окажа изправен пред най-големия Съдник в живота си. Въпреки че, поглеждайки назад към моя дълъг живот, може да имам толкова много причини за страх и трепет, въпреки това съм изпълнен със щастливо сърце, защото твърдо вярвам, че Господ е не само справедливият Съдия, но в същото време приятел и брат, който вече Сам е претърпял моите недостатъци и следователно, като Съдия, е в същото време мой Адвокат (Параклито). С оглед на часа на съда ми става ясна благодатта да си християнин. Да бъда християнин ми дава знание, освен това приятелство със Съдията на моя живот и ми позволява да прекрача тъмната врата на смъртта с увереност.“

Папа Бенедикт XVI беше един от най-великите теолози на Католическата църква, изключителен проповедник и оратор, професор, учен и изследовател, а през последните 15 години е един от най-големите радетели за единение на християните, изразяващо се в неговите изследвания и публикации, насочени съм чистотата на вярата, според учението на древните църковни отци. В неговите текстове се откриват дори строго православни концепции по отношение на църковната еклезиология, догматика и литургическо богословие.

Биография

Римският почетен папа Бенедикт XVI (Benedictus PP. XVI; Pope Emeritus Benedict XVI, роден на 16 април 1927 г. под името Йозеф Алойзиус Ратцингер (Joseph Aloisius Ratzinger) е 265-ият Римски папа на римокатолическата църква от 19 април 2005 г. до неговото оттегляне от папския престол на 28 февруари 2013 г. Той е вторият немски папа след Адриан VI (1523).

Роден е в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия под името Йозеф Ратцингер (Joseph Ratzinger). Той наследява папа Йоан Павел II, който през 1981 го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата. От 1977 е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 – декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия. Бенедикт XVI е един от приближените на полския папа Йоан Павел II до 2 април 2005 г.

Папа Ратцингер е роден на Велика Събота, в навечерието на Великден, в семейството на полицейския служител Йозеф Ратцингер старши (* 6 март 1877, † 25 август 1959) и готвачката Мария, род. Пайнтнер (* 8 януари 1884, † 16 декември 1963), като трето и най-малко дете. Същия ден той е кръстен в църквата Св. Освалд в Марктъл. Сестра му се казва Мария Ратцингер (* 7 декември 1921, † 2 ноември 1991). Братът на папа Бенедикт XVI, Георг Ратцингер (* 15 януари 1924, † 1 юли 2020) също е свещеник, както и бивш директор на църковния хор на катедралата в Регенсбург. След войната заедно с брат си се записва в Мюнхенския Лудвиг Максимилиан университет и през 1951 г. го завършва със специалност „Теология и Философия“. Същата година на 21 юни е ръкоположен заедно с брат му Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал Михаел фон Фаулхабер. През юли 1953 г. става доктор по теология.[3] От август 1951 г. Йозеф Ратцингер е каплан в църквата Св. Мартин в квартал Моозах в Мюнхен, след това една година в църквата Св. Кръв в квартал Богенхаузен. От 1959 г. стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 г. – в Университета на Мюнстер. През 1966 г. става завеждащ катедра „Теология“ в Университета в Тюбинген. На 24 март 1977 г. е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг (1977 – 1982), а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI. На 25 ноември 1981 папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата (1981 – 2005), най-старата и важна конгрегация на Ватикана.

След смъртта на папа Йоан Павел II кардинал Рацингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословеният), в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски. На 11 февруари 2013 г. папа Бенедикт XVI обявява, че на 28 февруари ще се оттегли заради напредналата си възраст, която му пречи да изпълнява задълженията си.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...