Правителството на Черна гора ще подпише споразумение със Сръбската православна църква



Според премиера Здравко Кривокапич правителството на Черна гора скоро ще подпише споразумение със Сръбската православна църква.

Правителството на Черна гора е готово да подпише споразумение със СПЦ. Говорил съм за това с Негово Светейшество патриарх Порфирий и скоро ще решим кога ще бъде подписан договорът“, написа премиерът в Twitter в неделя.

Сръбската православна църква е най-голямата религиозна организация в страната.

През 2012 г. правителството подписа споразумения с католическата църква и еврейските и ислямски общности, но не и със Сръбската църква. Новото правителство на Черна гора, което пое властта през декември, отмени спорните статии в противоречивия закон за религиозната свобода, приет от предишното правителство, за да направи всички религиозни организации равни в очите на закона. Новото споразумение ще защити правата на всички вярващи в страната и имуществото на Сръбската православна църква.

Текстът на споразумението ще бъде обнародван след подписването му.

Този ​​договор не трябва да бъде предмет на политизация или интриги, за да се печелят политически дивиденти. Ако Сръбската православна църква е доволна от него, не разбирам защо някои хора, които се представят за нейни защитници, са недоволни“, добави премиерът в Twitter.

В съобщение на сайта си Черногорската митрополия на Сръбската православна църква призовава политическите лидери и хората да запазят спокойствие относно ситуацията и напомня, че текстът на споразуменията с католическата, еврейската и ислямската общност е бил обнародван едва след неговото подписване.

Премиерът Кривокапич ръководи опозиционната коалиция, която спечели мнозинство срещу партията на Мило Джуканович за първи път от 30 години насам на изборите миналото лято. Първото нещо, което Кривокапич е направил, след като научил за резултатите от изборите, било да отиде на църква, за да благодари на Бога и да получи благословията на Негово Високопреосвещенство митрополит Амфилохий (Радович).

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...