Преподавателят по Литургика протодякон Иван Иванов бе ръкоположен за свещеник от митрополит Антоний



На 17 януари, в деня на св. Антоний Велики, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отслужи тържествена св. Литургия в храм “Въздвижение на св. Кръст Господен” в София. Заедно с него съслужиха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архимандрит Пахомий, ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, архимандрит Евтимий, йеромонах Мелетий, зам. ректор на Софийската семинария, ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Юлиян Ангелов от Западно- и Средноевропейската ни епархия – предстоятел на храм „Св. цар Борис Покръстител“ в гр. Берлин, протойерей Любомир Стоянов, предстоятел на храма „Въздвижение на Св. Кръст Господен“, протойерей Константин Цанков от храмовото духовенство, протойерей Константин Стойчев, предстоятел на храм „Св. Петка“ в гр. Брезник, свещеник Петър Славов, протодякон Иван Петков, протодякон Иван Иванов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, дякон Харитон Манов, както и ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия у нас.

По време на светата Литургия доц. д-р протодякон Иван Иванов, дългогодишен свещенослужител и преподавател по Литургика в Богословския факултет на Софийския университет, бе ръкоположен в презвитерски чин от митрополит Антоний. Новият свещенослужител ще се присъедини към клира в Западно и Средноевропейската епархия на БПЦ, и ще служи в Рим, но ще продължи и преподавателското си дело в София.

О. Иван Иванов е роден през 1972 г. През 1996 г. завършва Богословския факултет на СУ, а през 1999 г. Вокалния факултет на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Възпитаник е на Висшия колеж „Капраника“ в Рим. Ръкоположен е за дякон през 1999 г. от Доростолски митрополит Иларион. Служи като патриаршески дякон в ПКСХП „Св. Александър Невски“. През 2005 г. защитатава докторска дисертация в Богословския факултет на СУ. Завършил е факултета по Източни църковни науки на Папския институт за Изтока в Рим при Папския университет „Грегориана“ през 2004 г. Доцент е по Литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2009 г. Работи в областта на литургичното и евхаристийното богословие. Автор на 6 монографии и на над 160 научни публикации.

 

Източник: https://bg-patriarshia.bg/

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...