Сръбският патриарх ще продължи да работи за мирното разрешаване на кризата, предизвикана от оспорвания Закон за свобода на религиите в Черна гора



Сръбският патриарх Порфирий прие в Патриаршеската резиденция в Белград Андрия Мандич и Милан Кнежевич, лидери на коалицията Демократичен фронт в Република Черна гора.

Приветствайки гостите, Патриархът изтъкна, че Църквата високо оценява тяхната лична жертва и жертвата на всички, които са се противопоставили на беззаконието, и борбата им срещу несправедливия и дискриминационен Закон за свобода на религиите.

Съпротивата на нашия народ срещу опита за отнемане на светилища и други църковни имоти се обедини с борбата за запазване на идентичността, православната вяра, сръбската национална памет и култура. Всичко, което през онези месеци направиха нашите хора в Черна гора, водени от Църквата, е невероятно.“

Гостите поздравиха патриарх Порфирий с избирането му за глава на Сръбската православна църква и изразиха задоволство, че сега, като патриарх, а по-рано и като митрополит на Загреб и Любляна, той винаги е подкрепял и изразявал загриженост относно положението на сръбския православен народ в Република Черна гора.

Сръбският патриарх подчерта, че си дава сметка за често пренебрегваната роля на своя предшественик, блаженопочившия патриарх Ириней, в мирното разрешаване на кризата, и смята за свое собствено задължение да продължи по неговите стъпки, особено като се има предвид, че е водил дълги разговори с патриарх Ириней относно положението на Сръбската православна църква и сръбския народ в Косово и Метохия.

Лидерите на Демократичния фронт информираха Патриарха за решимостта на коалицията, която представляват, да предприеме по-нататъшни политически и законодателни действия, които след задоволителни изменения в Закона за свобода на религията, в съответствие с европейската и добрата практика в Сърбия, ще определят значението и ролята на Сръбската православна църква в съвременното черногорско общество, без да се пренебрегва равнопоставената позиция на останалите традиционни църкви и религиозни общности.

Събеседниците се споразумяха, че свободата на изразяване при предстоящото преброяване на населението в Република Черна гора е от най-жизненоважно значение както за Сръбската православна църква, така и за държавата, и изразиха увереност, че това важно събитие, за първи път след Втората световна война, ще се състои в демократична атмосфера.

Източник: orthodoxtimes.com; spc.rs

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...