Черногорско-Приморски митрополит Йоаникий: Да пазим любовта помежду си и да се грижим един за друг



 

На 30 януари Черногорският и Приморски митрополит Йоаникий II отслужи Божествена литургия в катедралния храм „Възкресение Христово“ в Подгорица.

В беседата на светата Литургия Негово Високопреосвещенство засегна събитията в Черна гора, където държавното управление от няколко месеца се намира в политическа криза. Владиката отбеляза, че народът на Черна гора не помни лесни времена: „Никога не е било лесно. Помним времена, които бяха особено трудни. Четем как в най-тежките години нашите предци са свидетелствали за вярата, колко са страдали за нея. Човек трябва да е готов да върви с Христос и да Го следва докрай – ако е необходимо и до Голгота. А който няма сърце и душа, белязани от Христовата Голгота, той още не знае какво значи да си християнин. Защото там, където е изписана Христовата Голгота, там е и светлината на Христовото възкресение, защото на Голгота се усеща победата над смъртта“.

Митрополит Йоаникий подчерта, че в смутни времена е най-насъщно да се молим на Бога: „Днес виждаме колко объркани са хората, виждаме много пошлост в политиката. Трябва да стоим далеч от това. Мнозина питат защо Църквата не иска да участва в тези дела – къде е Църквата сега, какво казват патриархът, епископите, свещениците? Църквата, обични братя и сестри, е там, където ѝ е мястото – с Христос. Тя върви по пътя на Христос и това е нейният живот и нейното същество. Ние сме тялото Христово, ние пазим единството на Църквата Божия.”

В заключение Негово Високопреосвещенство добави: „И Църквата няма да дели народа си, няма да отправи към него взор, изкривен от политически пристрастия, Църквата не се интересува кой към коя партия принадлежи. Църквата не дели народа си на сърби и черногорци в Черна гора. Нека всеки се изразява както иска. Ние сме братя и сме едно. Това е заветът на нашите отци – да пазим любовта помежду си и да се грижим един за друг“.

 

 

Източник: Черногорско-Приморска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...