Да засадим Училищната гора!



goraНа 20 октомври 2012 г. (събота) в 11 ч. ще се проведе поредният етап на екоинициативата „Подари дръвче, засади гора“, която цели залесяването на „Училищната гора“, намираща се над Драгалевския манастир „Света Богородица Витошка“. Всичко започва с проучване и доклад на тема „Спаси едно дръвче“, изработен от ученици от 3-ти клас на ЧСОУ „Св. Георги“, през учебната 2009-2010 година.

На откриването на учебната 2010-2011 година учителите призовават родителите и децата, вместо букети, да подаряват фиданки и да даряват средства. Със събраните пари са закупени първите 50 фиданки, които служат за залесяването на „Игликини поляни“, парк Витоша.

През есента на 2011 г. с подкрепата на министъра на образованието, младежта и науката, на кмета на Столична община, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим, с партньорството на природен парк „Витоша“, на кметовете на районите „Витоша“ и „Лозенец“, и под патронажа на Ваня Кастрева – началник на Регионалния инспекторат по образованието – София-град, бе поставено началото на „Училищната гора“ в землището на Драгалевския манастир. В това начинание се включиха представители на над 60 столични училища. Така започва изграждането на „Училищната гора“, в която вече са засадени над 200 фиданки. „Училищната гора“ се изгражда на мястото на унищожена от насекоми иглолистна гора, създадена от софиянци още в началото на 20-ти век. През месец април 2012 г. инициативата „Подари дръвче, засади гора“ се превърна в национална след призив на Сергей Игнатов – министър на образованието, младежта и науката.

Сборният пункт на поредното залесяване е на 20 октомври 2012 г., в 11 ч. на паркинга на Драгалевския манастир.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...