Празничната програма на БНТ



Тази година по случай големия празник Възкресение Христово БНТ е подготвила над осем часа и половина специална програма с християнска тематика.

От 13.45 ч. на Велика събота за пети пореден път БНТ ще предава директно от светия град Йерусалим Слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб.

Гости на водещия Горан Благоев в студиото в София ще бъдат свещеник Ангел Ангелов от столичния храм „Св. София”, който миналата година беше член на нашата църковна делегация за донасянето на огъня, и гл. ас. Катя Дамянова, специалист по библейска археология и преподавател в БФ в СУ. Веднага след директния ефир от Йерусалим настроение за престоящия празник ще ви донесат православните песнопения „Тебе поем”. За почти непознатите аспекти от разпространяването на християнството сред българи мюсюлмани в наши дни разказва документалният филм „Новите християни на Родопите” от рубриката „В кадър”. Сценаристът Валентина Апостолова, режисьорът Явор Бобев и операторът Красимир Ангелов ви предлагат един автентичен разказ за трудния път на хората в планината, направили избора да се върнат към вярата на дедите си и за съхраненото съжителство между новите християни и техните роднини – мюсюлмани.

На тези, които вкъщи ще се подготвят за празничното пасхално богослужение БНТ-1 предлага игралния филм на Италия и САЩ „Разследването” от 21.35 ч.Веднага след него, от 23.20 ч. започва прякото предаване на Празничното Пасхално богослужение от патриаршеския катедрален храм "Св. Ал. Невски". В началото на пасхалната полунощница зрителите на БНТ ще станат свидетели как от параклиса на Синодалната палата ще бъде тържествено пренесен Благодатният огън от Божи гроб, който се очаква по-рано вечерта да бъде донесен със самолет в София. В един след полунощ киноманите и любителите на християнското кино ще бъдат зарадвани с повторението на нашумелия руски филм „Остров”.

На светлото Христово Възкресение е посветен и празничният брой на предаването „Вяра и общество”, което в неделя, на Великден БНТ-1 и БНТ-Сат ще излъчат едновременно от 10.30 ч. След него, от 11.00 пряко от катедралния храм на Софийската митрополия „Св.Неделя” националната телевизия ще предава Празничното богослужение за „Второ Възкресение”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...