Тиха светлина – ангели


На 7 ноември, в навечерието на Архангеловден, от 18.00 часа в Пловдивската градска художествена галерия ще се открие изложбата на Андрей Янев "Тиха светлина – ангели", която ще продължи до 21 ноември.

Платната са вдъхновени от пътуванията на автора до Света гора – Атон в рамките на проекта "Света гора и българската култура" на Висшето училище по застраховане и финанси.

Андрей Янев е завършил Рисувалното училище в Казанлък,
 Художествената академия в София (при проф. Мито Гановски) и Художествената академия в Санкт Петербург (при проф. Таласчук).

Проф. Аксиния Джурова:

"Картините на Андрей Янев носят елементи на забравеното днес съзерцание и смирение; той в действителност си извоюва свое пространство в художествения живот в България и в живописните му послания зад граница, които придаваха една очарователна привлекателност на нашата страна. Андрей Янев е и от малкото художници, които сами си избират заглавията на картините и за да ги разбереш, трябва да ги прочетеш и после да се вгледаш в тях. Неговият философски разговор с времето и традицията, с вечното и божественото водят до усещането за космическа тишина и вселенска хармония."

Сп. International Artist, август-септември 2004 г.:

“Балканският художник Андрей Янев черпи вдъхновението си от легендите,
музиката и ритъма на неговата родина, които са дълбоко втъкани в
подсъзнанието му.”

проф. дфн Мирослав Дачев:

"Атон обединява и придава дълбочина на ранните визии, облича мистичното в конкретика, поражда ново тайнство. Пътниците на Янев откриват дълго търсената идентичност, ямурлуците заменят яркостта си в нова смирена тоналност, краката извървяват пътя към храма, ръцете сключват молитвени жестове, прошката открива къде и защо е родена и превърната в житейско поведение. Чрез Света Гора Янев не открива нова тема, а открива и назовава фрагменти от своята душевност. Разпилявани през годините в посоките на различни търсения, сега те се събират в едно. Света Гора продължава и осмисля търсенията на художника, навлиза в света на почерка му – като рисунък, като тоналност, като цялостно възприятие.

Акварелите, които рисува, макар и да представят отделни манастири или пейзажи от Атон, са по-скоро събирателни образи. Едновременно конкретни, позволяващи да бъдат положени до фотография, и едновременно символни – това са манастирите и пейзажите, към които пътуват неговите пътници, в който търсещият научава кой е, а листата на маслиновите дървета са покрили изписаното по всяко от тях Божие име с тихата светлина на молитвите. Ако се разходим из галерията от картини на Андрей Янев, маслени бои, двете картини под надслов “Близо до морето” и “Път”, както и “Пътека”, подсказват един несъзнат копнеж по Атон. Този копнеж е видим и в “Отношения”, и в “Благословия”. “Поклон на земята” е друго усещане за Атон. След “Легенда” и “Нова легенда”, Света гора сякаш не само добавя нови и нови легенди, а изписва истината за легендата изобщо."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...