„Вяра и общество“ ще постави въпроса за канонизацията на мъчениците от Априлската епопея



В деня, в който честваме годишнината от началото на Априлската епопея, във „Вяра и общество” ще си говорим за все още несъстоялата се канонизация на мъчениците, избити при потушаване на въстанието. Наш гост е архимандрит Касиан, игумен на Копиловския манастир, който е радетел да има нови канонизации на светци в нашата Църква. 

Едновременно с това духовникът заявява, че такъв важен акт в живота на Църквата трябва да се подготви внимателно, защото всяко прибързване не е от полза за нейния духовен живот. „Сред жертвите на Априлското въстание има и случайни хора, но и святи люде, които са отстоявали вярата с живота си, и те наистина трябва да бъдат канонизирани” – смята архимандрит Касиан.

След разговора с него ще ви разведем из духовната територия, очертана от княза покръстител св. Борис-Михаил, в търсене на седемте катедрални храма, издигнати от него в земите на тогавашна България – от Унгарската пуста и поречието на Днепър до Адриатика и Бургаския залив.

В края на предаването ще може да видите едни от най-старите икони, запазени по нашите земи. Те за първи път станаха обществено достояние чрез изложбата, открита в Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски” тази седмица.

Тази събота (1 май) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.30 ч., а по БНТ САТ – в неделя (2 май) от 10.05 ч. Повторенията на предаването са сутринта на 3 май от 2.20 ч. по по БНТ 1 и от 6.15 ч. по БНТ САТ.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...