Да помогнем за доизграждането на нов православен храм



10341471_338886172964733_2561423249964056919_nЖителите на шуменския кв. Мътница от много време искат да си построят храм, където да могат да отправят молитва към Бога за себе си и за своите близки. През 2008-2009 г. миряните Стоянка Атанасова, Пенка Попова, Йордан Йорданов, Цветанка Милкова биват избрани за църковни настоятели при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител”; те са и хората, които задвижват нещата и ми помагат, като техен енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство .

Храмът е дългогодишна мечта на жителите на кв. Мътница. Кварталът се намира в района на първите български столици Плиска и Велики Преслав и до културно-историческия резерват и един от символите на България – Мадарският конник.

По тези земите в миналото е кипяла оживена просветно-християнска дейност. Този факт укрепва мечтата на жителите за свой енорийски храм, а такъв в бившето село и настоящ квартал никога не е имало – християните е трябвало да пътуват, за да участват молитвено в св. Литургия в съседните селища и главно в гр. Шумен, на 8 км.

На 28.02.2009 г. бе направена първа копка на новостроящия се храм. За изграждането на църквата помагат хора от цялата духовна околия, дори и от цялата страна. Ако успеем да довършим малкото неща, които остават по храма и съумеем да го обзаведем, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, смятаме освещаването му да е на 24.06.2015 г. – храмовия празник.

От първата копка досега са дарени парични средства за построяването на храма от Дирекция по вероизповеданията при Министерски съвет, от Община Шумен, от частни фирми и най-вече от вярващи християни.

934895_331877120332305_6217156253085481339_n

„Не бих си позволила да не оставя нищо след себе си за поколенията”, ми сподели дарителка от Шумен. Чудното е, че винаги досега в най-трудните ни моменти, когато средствата са привършвали, винаги се е намирал неочакван дарител да ни помогне с точно необходимата сума.

Благодаря на всички! Ще предлагаме на своите енориаши възможността да ползват библиотека в храма. Всеки, който има възможност да дари книги за библиотеката, ще може да го направи, като ги предаде за съхранение на Църковното настоятелство. Ще положим усилия според възможностите си и в работа с хора в неравностойно социално положение. Предвиждаме също така издателска дейност – планираме да издаваме енорийски лист.

Социалните измерения на прехода и последствията му за лицата в неравностойно положение ще са сред приоритетите, които ще формират дейността ни. Социална кухня и медицински център за най-бедните и бездомните са част от социалните дейности и услуги, които възнамерявам да предприема, ако намеря съмишленици и съработници.

На църковното настоятелство при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител” кв. „Мътница“, гр. Шумен може да помогнете, като дарите пари на банковата сметка на църковното настоятелство:

IBAN:BG26STSA93000014662433
BIC код: STSABGSF
Банка ДСК-клон
Шумен Църковно настоятелство при храм ”Рождение на св. Йоан Кръстител” кв. „Мътница“, гр. Шумен.

Председател на храма и църковното настоятелство: свещеник Васил Димитров Василев – otecvasil@abv.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...