Дискусия за християнската грамотност в Червената къща


Клуб „Християнство и култура” на Червената къща – център за култура и дебат, организира публична дискусия на тема "Християнската грамотност" с участието на проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев, проф. Георги Каприев и проф. Владимир Градев.

Място и време на провеждане: 26 януари 2009 г. от 18.30 ч., Зала „Пеша Николова”
Червената къща, център за култура и дебат
София, ул. „Любен Каравелов” 15

Дискусията ще постави на обсъждане следните въпроси: Богословие и непосредствена вяра. „Жанровете” на църковната словесност. Догмат, канон, богословско мнение. Понятията на християнството.

Клуб „Християнство и култура” е инициатива на фондация „Комунитас”, издател на списание „Християнство и култура”. Клубът цели да постави във фокуса на обществения дебат често пренебрегваните, но постоянно присъстващи проблеми за значението на християнството в нашето общество, както и за влиянието на християнството върху културата, изкуството или политиката. Клубът има амбицията периодично да организира дискусии по актуални въпроси от тези области.

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (SIEPM). Автор на книгите: Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията, Религиозно-философски размишления, Философски опити върху самотата и надеждата, Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие, Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието, Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението, както и на много студии и статии в областта на православната духовност, философията и средновековната история.

Проф. дфн Цочо Бояджиев е един от водещите български учени-хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика у нас. Преподава история на античната и средновековната философия в СУ „Св. Климент Охридски”. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена). Автор е на книгите: Неписаното учение на Платон (София 1984), Студии върху средновековния хуманизъм (София 1988), Античната философия като феномен на културата (София 1990), Ренесансът на дванадесети век: природата и човекът (София 1991), Августин и Декарт (София 1992), Философия на европейското средновековие (София 1994), Две университетски лекции (Велико Търново 1997), Кръговрат на духа (София 1998), Нощта през Средновековието (София 2000), Loca remotissima (София 2007). Преводач е на Платон, Плотин, Тома от Аквино, Бонавентура, Майстер Екхарт и др.

Проф. дфн. Владимир Градев преподава Теория на религията в специалност Kултурология на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден. Автор е на книгите Прекъсването на пътя (2000), Политика и спасение (2005), Между абсолютното тайнство и нищото (2007).

Проф. дфн Георги Каприев (Бургас, 1960) е завършил философия в СУ, специализирал е в Кьолн и Париж. От 1999 г. до 2007 ръководител на Катедрата по история на философията към ФФ на СУ. Президент на комисията „Византийска философия“ на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Член на Обществото за философия на средновековието и ренесанса – GPMR в Германия. Член на Института за средновековна философия и култура (София). Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Гост-професор в Кьолнския университет 2005/6 г. Гост-лекторати в университетите на Бари, Берлин, Бохум, Вюрцбург, Кьолн, Хановер, Цюрих. Автор е на 14 книги в областта на средновековната християнска философия, между които Philosophie in Byzanz, Königshausen & Neumann, Würzburg, 2005; Id quo nihil maius cogitari possit. Философският свят на Анселм от Аоста, архиепископ Кентърбърийски, София, УИ, 2005; …ipsa vita et veritas. Der "ontologische Gottesbeweis" und die Ideenwelt Anselms von Canterbury, Leiden – Boston – Köln, Brill, 1998. Съиздател на Архив за средновековна философия и култура и Bibliotheca christiana. Член на редакционния съвет на списанията Алтера Академика, Християнство и култура и Mediaevalia Philosophica Polonorum. Преводач от латински, старогръцки, немски и руски.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...