„Духовният реализъм“ – литературен конкурс за младежи



ТЕКСТОВЕТЕ ОТ КОНКУРСА >>>

Порталът Православие.БГ обявява младежки конкурс за статия, размисъл или есе на тема “Духовният реализъм“.

Философия

Какво е това „духовна реалност“? Понятието има широко разпространена употреба в съвременната култура – знаем ли съдържанието му? И как да отворим сетивата си за тази реалност, чието присъствие не се доказва с емпирични методи. Как от друга страна да развием в себе си онзи реализъм, който дава правилна перспектива на нашето отношение към духовните характеристики на действителността, която ни окръжава, и на нашия собствен опит?

 В нашето съвремие вярата и духовността са изтикани в периферията на съзнанието и живота даже на вярващите хора. Дори при християните духовната реалност е изкуствено ограничена в твърде микроскопични дози, може би за да не пречи на “успеха“ и “позитивната нагласа“ в рамките на “този живот“. Отделяме й два-три часа в седмицата – времето на неделното богослужение, – а през останалото време тя присъства само като словесни формули, повтаряни от нас като мантри и заклинания. С безкрайна горчивина трябва да признаем, че нашата вяра практически не влияе на живота ни. Ние сме в плен на духовния номинализъм и илюзионизъм.

Нека да противопоставим един по-здрав, реалистичен и жизнен подход на всичко това! Ще се радваме, ако споделите с нас Вашите размисли, търсения и идеи на тази тема – започвайки с теоретично-богословски разработки и завършвайки с личния Ви опит, с неща, лично изстрадани и преживяни от Вас самите.

Какво е духовната, същинската реалност на спасението и погибелта и как тези истини просветват през измамните контури на “всекидневието“? Как Бог се е намесил пряко във Вашия живот? Какво са догматите на християнската вяра – теория или живот? Има ли място за видими харизматчни служения в Църквата? Какво е индивидуалният духовен опит в Църквата – опитът на озарението, обръщането, благодатта – и по какво се различава той от нездравия харизматизъм? Какви са критериите за това, че този опит е здрав? Има ли светци днес, тук и сега, между нас? Познавате ли някой от тях? Какви са социалните измерения на духовността? Как да променим своя живот, живота на обществото и живота на Църквата към повече християнски дух, стегнатост, сърцатост и енергия? Възможни ли са държавно устройство и социална общност, които да помагат, а не да пречат на християнина по пътя му към спасението? Какви действени решения може да предложи християнството на световните язви и проблеми, на днешното грохнало, изхабено и озверено човечество? Тези и много други въпроси като тях чакат Вашите обосновани мнения, размисли, решения.

Регламент

В конкурса могат да участват автори до 35 годишна възраст. Текстовете трябва да са в Word-формат и да не надвишават 5 стандартни страници. По-големи текстове няма да се приемат. Краен срок за изпращане на текстове за конкурса – 15 септември тази година. Постъпилите до тази дата текстове ще бъдат разгледани от жури, съставено от православни богослови, журналисти и интелектуалци, което ще определи най-добрите от тях.

Изпращайте текстовете си на електронната поща на портал Православие.БГ – ekip@pravoslavie.bg. Не забравяйте да упоменете името и фамилията си, както и валиден адрес на електронна поща. Анонимни материали няма да бъдат допускани за участие. Като отделен файл във формат .jpg прикачете и Ваша актуална снимка, която ще придружава публикацията Ви.

Всички изпратени Ваши текстове ще бъдат публикувани на страниците на портала Православие.БГ. За тях ще гласуват нашите читатели и така ще бъде определена наградата на публиката. Текстовете ще бъдат качвани по реда на тяхното получаване. Обърнете внимание, че харесването на текста Ви с бутона на Фейсбук не се зачита за гласуване; за гласуването ще бъде активирна отделна система в определения срок.

Наградите

Първа награда – 200 лв., грамота и ваучер за книги на ОМОФОР на стойност 100 лв.
Втора награда – 100 лв. и ваучер за книги на ОМОФОР на стойност 100 лв.
Трета награда – 50 лв. И ваучер за книги на ОМОФОР на стойност 100 лВ.

Награда на публиката: предметна награда, грамота и ваучер за закупуване на книги на ОМОФОР на стойност 100 лв.

Наградените текстове ще бъдат публикувани в списание „Свет“.

На добър час!

ТЕКСТОВЕТЕ ОТ КОНКУРСА >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...