Екипът на „Вяра и общество” за първи път засне древния атонски манастир „Зигу”



Тази събота зрителите ни ще бъдат изненадани, надавям се приятно, от леко променения формат на предаването. Ще ви предложим един видеопътепис на един примерен поклоннически маршрут – от Солун, през планинското градче Арнеа, до Света гора. И тъй като е известно, че монашеската територия е недостъпна за жените, сме отделили специално внимание на възможностите представителките на нежния пол също поне малко да се докоснат до старинния мистичен свят на светогорското монашество. 

Мъжете, които се интересуват как да организират своето поклонническо пътуване до Атон, също ще получат ценна информация.

В предаването ще видите църквата на градчето Арнеа – в планинската част на Халкидики, която е била метох на манастира Костамонит в Света гора и носи следите на раннохристиянската архитектура с уникалния си дървен покрив. Ще чуете и местното предание как през 18 век монаси от „един славянски манастир на Атон” предлагали средства, за да се построи местно училище, в което да се изучава „славянски”. След това ще се отбием в хотела, където е отсядала световноизвестната прима Мария Калас, а по-късно и Вселенският патриарх Вартоломей – но не за да го рекламираме, а за да ви срещнем с неговия собственик, който е почитател на Света гора и е избрал за емблема на своя хотел „двуглавия орел” – символа на Византия. Пред нашата камера той споделя: „Всяко посещение в Света гора ми помага да погледна на нещата под различен ъгъл и във всекидневната си работа като бизнесмен да не мисля за пари, и само за пари”.

Благодарение на нашата настойчивост за първи път българските зрители ще видят и кадри от откритата преди няколко години недалеч от пристанището Уранополис древна обител „Зигу”. В периода Х-ХII век тя е сред най-бележитите атонски манастири, а е изградена на мястото, където се е подвизавал духовният учител на основоположника на светогорското монашество – преподобни Атанасий Атонски. Средновековните руини на „Зигу” са единствената атонска обител, която в наши дни е достъпна за жени – археологическият обект е само на 40 метра от границата на Света гора. Заради продължаващите проучвания и реставрации заснемането на обекта е изключително трудно, но екипът ни получи официално разрешение от Министерството на културата на Гърция.

Разбира се, основната част от предаването е изградена върху кадри, които показват единствената възможна гледка на атонските манастири, която се разкрива пред жените по време на тричасовия круиз край западните брегове на Атон. Зрителите ни ще имат възможността да се насладят на неповторим разказ за 8 от 20-те светогорски манастира, в които освен екстериора на обителите ще видят и по една от най-почитаните светини, които те притежават. Разбира се, силно преживяване предизикват и природните панорами на полуострова, особено на юг от централното атонско пристанище Дафни. Сред тях е и величественият връх Атон, заснет в подножието му при манастира „Св. Павел” – обителта, в чиято библиотека до 1837 г. е съхранявано Четвероевангелието на цар Иван Александър.

Тази събота (24 април) „Вяра и общество” се излъчва по БНТ 1 от 10.30 ч, а по БНТ САТ – в неделя (25 април) от 10.00 часа. Повторенията на предаването са сутринта на 25 април от 6.10 ч по БНТ 1 и по БНТ САТ – сутринта на 26 април от 6.15 часа.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...