Изложба, посветена на Света Гора, се откри в Интернет


В мрежата се откри виртуална интернет-изложба, посветена на Света Гора Атон – единствената в света православна монашеска република. Изложбата съдържа около 200 виртуални експонати и представя Света Гора от всички страни – архитектура, природа, бит, светини.

"Снимките на атонските манастири, копията на стенописите ще помогнат на посетителя да види величието на византийската архитектура, създадена преди повече от 12 века. Пейзажите на Атон ще накарат да изпадне във възторг от дивната хубост на неговата природа. Портретите на монаси и поклонници от XIX до XXI век ще предадат духа на Света Гора и нейния бит.

Виждайки уникалните исторически документи, например първия Устав на Атон, подписан от византийски император още през 972 г., снимките на велики светини (Даровете на Влъхвите, Поясът на Пресвета Богородица и т.н.) и на чудотворните древни икони (IV-XII век), посетителят на изложбата ще усети какво велико съкровище е Света Гора – както в духовен, така и в културно-исторически план", съобщават създателите на експозицията. Тези, които ценят православното църковно пеене, ще могат да се насладят и да си свалят песнопения на братята от манастирите Ватопед и Симонопетра.

Адрес на изложбата в Интернет: http://agion-oros.orthodox.ru/

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...