Катедрален храм „Св. вмчк Димитрий”, гр. Видин, набира средства за възстановяване на стенописите



През 1396 г. град Видин и Видинското царство на Страцимира паднали под турско робство. Опора за себе си народът потърсил в църквата и училището. Изпитанията възраждат духовно – и религиозно, и нравствено. Хората намирали в храма и утеха, и подкрепа… и невидима защита. Ето защо у нашите деди и прадеди, редом с другите християнски добродетели, се развила и добродетелта – храмостроителство.

Това е началото на историята на Видинската катедрала „Св. вмчк Димитър”.

Автор на това пътешествие през столетията е Видинският митрополит Неофит (1914-1971 г.).

Новата история на храма започва през 1884 г. Изминали са повече от 100 години от изграждането на Видинската катедрала.

„Нека Катедралният храм „Св. вмчк Димитър" пребъде през вековете като духовна крепост на вяра православна и благочестие, пазител и вдъхновител на здравите български традиции, с възрожденско родолюбие, храм на народното единство, за благословени и по-благословени дни за добрия ни народ и свидно Отечество. Амин!” – се казва в посланието на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан по случай 100-годишнината на катедралния храм.

Днес обаче стенописите в храма са сериозно повредени и са необходими средства за тяхното възстановяване. Те са изписани от известния зограф стенописец г-н Господин Желязков през 1924 година.

„Вътрешната стенопис, която представлява духовна ценност за самия храм и за влизащите в него както вярващи люде, така и многобройни туристи от страната и чужбина, е в тревожно състояние”, се казва в писмо до редакцията на Православие БГ, изпратено от ставрофорен иконом Емил Димитров, председател на Църковното настоятелство при храм „Св. вмчк Димитър”, гр. Видин.

Църковното настоятелство се обръща с молба за финансова помощ за възстановяването на стенописите.

Може да се включите в кампанията, като направите дарение на сметката на храма:

Клон ДСК 0501 Видин
Банков код STSA BGSF
BG82STSA93000012566031
Храм „Св. Димитър”

Или оттук, като отбележите предназначение за вашето дарение: За вътрешната стенопис на храм „Св. Димитър”, гр. Видин. Благодарим!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...