Конференция „Вяра и разум за гражданско общество у нас“



На 9 и 10 април тази година в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе конференция на тема "Вяра и разум за гражданско общество у нас". Заедно с представителите на основните конфесии в България философи, богослови, политолози ще обсъждат проблемите на вярата, разума и толерантността, ролята на религията за изграждането на гражданското общество и взаимоотношенията на различните религии помежду си.

Конференцията се организира от катедра "Философия" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Организационният комитет включва проф. дфн Красимир Делчев от катедра "Философия", ФФ на СУ, доц. д-р Димка Гочева от катедра "История на философията", ФФ на СУ, и д-р Андрей Романов, главен редактор на интернет-портал "Православие БГ".

Участниците в конференцията ще се опитат да потърсят отговори на някои от следните въпроси: Кога хората, изповядващи една и съща вяра, се превръщат в общност? Какво е мястото и ролята на религиозните общности у нас в обществото? Помагат или пречат религиозните общности у нас за превръщането на населението, обитаващо нашата територия, в общество? Има ли религиозни общности у нас, които благоприятстват сплотяването на обществото в общо уважаване на общочовешките ценности (като например ценността на човешкия живот; равенството на всички хора, равнопоставеността и равноправието на всички граждани) и развитието на обществото (в материален и духовен аспект); има ли други религиозни общности, които работят за своята самоизолация от обществото? Каква е обществената роля на БПЦ и на другите християнски деноминации у нас, и трябва ли изобщо християнските и останалите религиозни общности у нас да играят някаква обществена роля? Освен традиционната и безспорна мисия за благотворителност какви други обществени мисии могат да бъдат вменени на религиозните общности или да бъдат избрани от тях като техен обществен дълг? Трябва ли религиозните общности да заемат отчетлива и еднозначна политическа позиция и да се ангажират с подкрепата на конкретни политически субекти? Религиозните общности и тяхната самоорганизация като институции – негативен или позитивен пример за гражданското общество и неговите институции у нас? Каква е ролята на печатните издания и на специализираните (печатни и електронни) медии за конкретната аудитория на единоверци, към която се обръщат и за обществото като цяло (“Църковен вестник”, списание “Християнство и култура”, електронните сайтове “Православие БГ” и “Двери на православието”, радио Сион и др.?Колко свобода на словото е допустима в християнските медии? Колко критика е допустима в една йерархична институция?

Каним всички желаещи да присъстват. Конференцията ще се проведе на 9 и 10 април в зала 1 и Аулата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски".

Програма на конференцията*

9 април, зала 1 на СУ

9.30-10.00

Откриване от декан и заместник-ректор и встъпителни думи от някой от тримата организатори

Първо заседание – водещ д-р Андрей Романов
10.00-10.30

проф.дфн Мони Алмалех (БАН, НБУ): Вяра и разум в еврейската култура.

10.30-11.00

проф.дбн Иван Желев (БФ на СУ, Дирекция по вероизповеданията):
(темата и заглавието се уточняват)

11.00-11.30

проф.дфн Цветан Теофанов (ФКНФ в СУ): Има ли мюсюлманска общност?

11.30-12.00: Дискусия върху първите три доклада

12.00-12.20 – почивка

Второ заседание – водещ доц.д-р Димка Гочева

12.20-12.40

г-жа Полина Спирова (журналист и редактор в интернет-портал "Двери на православието"): Православната журналистика между реалността и идеала.

12.40-13.00

д-р Андрей Романов (гл. редактор на интернет-портал "Православие България"): Идолите на свободата: Демокрацията в светлината на християнската традиция.

13.00-13.20

доц. д-р Светослав Малинов (катедра Политология, ФФ, СУ, депутат в НС):
Десекуларизация и християндемокрация.

13.20 – 14.00 – дискусия върху докладите от второто заседание.

14.00-15.00 – обедна почивка

Трето заседание – водещ гл.ас. Иван Колев

15.00-15.30

д-р Цветелин Ангелов (БФ): Моралът и вярата в Бога в етическата философия на Имануел Кант.

15.30-16.00

доц.д-р Владимир Теохаров (ФФ, СУ): Протестантизъм и гражданско общество.

16.00-16.30

проф. Нева Кръстева (ДМА "Панчо Владигеров", НБУ): Музикално-сакралното.

16.30 – 17.00 – дискусия върху трите доклада от третото заседание

17.00 – 17.30 – кафе-пауза

четвърто заседание – водещ проф.дфн Красимир Делчев

17.30 – 18.00

д-р Стефан Чурешки: Християнство и модерност.

18.00-18.30

гл.ас. Костадин Нушев (БФ на СУ): Етичните принципи свобода, справедливост и солидарност – духовни основи на християнското социално учение на Църквата и нравствени ценности на гражданското общество.

Дискусия

10 април, Аула на СУ

Пето заседание

13.30 –14.00:

доц.д-р Силвия Минева (ръководител на катедра Логика, етика и естетика във ФФ, СУ): За гражданското общество, толерантността и друговерието (относно възможността и необходимостта на една гражданска култура).

14.00-14.30:

гл.ас. Иван Колев ( катедра Философия, ФФ): Религия и образование.

14.30-15.00:

гл.ас. Светла Енчева (Катедра Социология, ЮЗУ, ПИФ): Отношението на протестантството в България към “света”.

15.00-15.30:

доц. д-р Димитър Зашев (Катедра История и теория на културата, ФФ, СУ; НБУ): Религиозната екзистенция. Относно Хайдегеровото приближаване към Лутер.

15.30-16.00:

Дискусия върху докладите от петото заседание.

16.00-16.30 – почивка

шесто заседание – водещ доц.д-р Силвия Минева

16.30 –17.00:

Константин Цветанов (студент в Магистърската програма по практическа философия във ФФ на СУ): Българската вяра, българският разум.

17.00-17.30:

гл.ас. д-р Димо Пенков (БФ на СУ): Духовно-ценностният смисъл на православието в епохата на постмодернизма.

17.30-18.00:

проф.дфн Красимир Делчев (СУ, ФФ):

Неразвитостта на гражданското общество в България и слабостта на външната православна църква.

Опонент: доц.д-р Димка Гочева (ФФ, СУ)

Заключителна дискусия и заключителни изказвания на участниците – от 18.00 до 19.00 часа.

* Организаторите запазват правото си да внасят допълнителни уточнения в програмата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...