„Косовски Божур“ – списание на децата от Косово и Метохия



Скъпи братя и сестри в Христа,

Съобщаваме ви че с благословението на Негово Преосвещенство косовско-метохийския епископ Артемий ще започне издаването на ново месечно списание за деца, което ще се нарича „Косовски Божур“.

„Косовски божур“ ще бъде списание на децата от Косово и Метохия. През тези летни месеци се подготвя първият брой. Той ще се окаже в ръцете на децата през първата седмица на септември и ще запази тази динамика. „Косовски Божур“ ще излиза всяка първа седмица от месеца с изключение на времето на лятната ваканция. „Косовски Божур“ ще има 10 броя годишно и ще бъде предназначен за деца от по-горните класове на основното училище.

Едновременно е започнал да работи едноименният интернет-портал на адрес www.kosovskibozur.dugaknjiga.com.

Твърде малко хора в Европа знаят колко тежък живот водят сръбските деца в Косово и Метохия, колко нехуманен и нечовешки е животът на децата в етническите анклави.

Идеята за списанието беше вдъхновена от писмата на децата от Косово и Метохия, публикувани през 2006 г. в книгата „Писма от анклава“. Подтик за това получихме и от нашата най-млада сътрудничка, Йована Радованович от Ораховац, която поддържа една от рубриките на сайта „Дуга Књиге“ (Книжна Дъга) на адрес http://www.dugaknjiga.com/kosovski_bozur.html.

Говорим за деца от анклавите. Много хора ще запитат: Какво е анклав?

Анклавите са специфични територии в Европа. Има ги само в Сърбия, в нейната южна покрайнина Косово и Метохия. На тези малки територии като на острови сред океана, или по-точно би било да се каже като в православни, християнски оазиси в пустинята, живеят сръбски семейства и техните деца, а наоколо е албанското мнозинство, настроено враждебно към тях.

Днес сръбските деца от Косово нямат възможността да се движат свободно из земята на своите предци, да крачат без страх по своите ниви и градини. Затова списанието „Косовски Божур“ ще бъде тяхна трибуна и ще се поддържа най-вече с техни текстове и техен труд.

Със своите рубрики и теми списанието ще работи за поддържането на християнските добродетели – Вярата, Надеждата и Любовта.

По благословение на Негово Преосвещенство списанието „Косовски Божур“ ще бъде разпределяно безплатно между децата на Косово и Метохия. Приходите от продажбата на останалия тираж ще бъдат използвани за нуждите на децата от Косово и Метохия. Очакваме началният тираж да бъде към 10 хиляди броя.

Планираме приходите от продажбата на първия брой, а също и от даренията на хората с добра воля, които не са забравили за своя християнски дълг към своите ближни, да вложим за построяването на детска площадка за игри в Ораховац. Помислете какво ще означава за тези деца, които живеят на територия от 300 кв. м., да имат свои катерушки, люлки, пясъчни площи… Каква радост би било за тях да имат къде да потичат, да поиграят, да излеят своята младежка енергия!

Ораховац, анклав в Метохия от 300 кв. м. В момента тук живеят към 350 сърби в албанско обкръжение. Преди агресията на НАТО и масовоте изгонване на сърбите от Косово и Метохия в Ораховац са живеели около пет хиляди сърби.

Деца! Деца от целия свят, обадете се!

Пишете!

Пишете на вашите връстници!

Пишете на вашите връстници от Косово и Метохия!

„Косовски Божур“ е и ваше списание, да го правим заедно!

Чакаме вашите писма, стихотворения, разкази, снимки, рисунки…

Уредниците на сп. „Косовски Божур“

Можете да пишете до редакцията на сп. „Косовски Божур“ на електронния им адрес: kosovskibozur@dugaknjiga.com или на пощенския: Дуга Књига, Виноградарска 14, 21205 Сремски Карловци, Србиja.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...