Лекция на тема: „Теистичната еволюция и християнското богословие“ с лектор богословът Валентин Велчев



Богословът Валентин Велчев отправя покана за лекция на тема: Теистичната еволюция и християнското богословие“

Теистичната еволюция заявява, че след като е сътворил материята, Бог е вложил в нея способност за самостоятелен възход от по-нисши към по-висши форми на организация на биологичния свят. Радетелите на този възглед са съгласни, че еволюцията като цяло се дължи на естествени причини, т.е. протича по същите механизми, които са застъпени и в дарвиновото учение. От друга страна обаче твърдят, че Божията десница се е намесвала многократно в биологичната история – при подреждането на генетичния код, за скока при възникването на някои по-големи таксономични единици и най-вече – за да запали искрата на човешкото съзнание.

В този дух днес римокатолиците, либералните християни и неоортодоксалните мислители застъпват схващането, че Бог е използвал, направлявал и контролирал процесите на естествената еволюция, за да „сътвори“ вселената, земята и живите същества.

През 1950 г. папа Пий XII обяви еволюцията за „валиден научен подход при изучаване на развитието на хората“. Тезата беше повторена и от папа Йоан Павел II през 1996 г., а наскоро и папа Франциск заяви: „Когато четем за създаването на света в Битие, рискуваме да останем с впечатлението, че Бог е магьосник с магическа пръчка, която е способна на всичко. Но това не е така. Той е създал човеци и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е дал на всеки, за да достигнат върха на своя потенциал“.

Папа Бенедикт ХVI обаче се разграничи от подобно становище с думите, че „еволюцията и естественият подбор не са достатъчни, за да обяснят сложността в устройството на света“.

Към неговото мнение в началото на XXI век се присъединиха хиляди учени, които членуват в националните академии на науките на САЩ, Русия, Чешката република, Унгария, Полша, Индия и т.н., а други са професори или изследователи от най-престижните университети и международни изследователски институти във Великобритания, Франция, Финландия, Япония, Хонконг, Израел, ЮАР и мн. др.

Всички те единодушно заявяват: „Поставяме под съмнение твърденията, че случайните мутации и естественият отбор могат да обяснят сложността на живите същества. Необходима е внимателна проверка на доказателствата за Дарвиновата теория… Резултатите от научните изследвания в различни области: космология, физика, биология, изкуствен интелект и пр., получени в последните десетилетия, подлагат на съмнение основния догмат на еволюционизма – принципа на естествения отбор!“

По тези и още много други въпроси, свързани с темата как се отнася концепцията за теистична еволюция към християнското богословие и науката, ще разсъждаваме на 3-ти март (сряда) в залата на Методистката църква в гр. София. Заповядайте, доведете и своите приятели!

Лекцията ще се проведе на 3-ти март (сряда) от 16 до 18 ч. в Обединена методистка църква „Д-р Алберт Лонг“, гр. София, ул. „Георги С. Раковски“ № 86 (срещу сградата на Софийската опера). Вход свободен.

Събитието във ФЕЙСБУК

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...