Материалното пак е на път да убие духовното



На вниманието на християнската общност

В днешното динамично, напрегнато и разпънато от човешките страсти време са много малко местата, където човек може да се умиротвори, да отмие греховността на делниците и да получи надежда и упование. За нас, православните християни от с. Банево и околностите, такова място е параклисът „Св. Петка”. Тук ние отправяме молитвите си към Бога всяка неделя, молитви за благоденствие на родината ни, за домовете ни, за душите ни. Този параклис ни е скъп, защото сме го изградили със своя труд, със средствата на щедрия ктитор инж. Георги Минчев. Изстрадали сме го тухла по тухла, педя по педя.

Но сега сме на път да го загубим. Защо? Защото дръзнахме да поискаме от общината да изгради пътя от селото до параклиса.

Инж. Г.Минчев в кореспонденцията си с кмета Й. Костадинов постави проблема с пътя пред кметската управа и от отговора стана ясно, че всъщност пътят до параклиса преминава през 20 частни парцела и поради този факт е възможно да бъде отрязан, т.е. параклисът да стане недостъпен.

Защо е построен параклис на място, до което няма достъп – ще попитате? Защо не е обмислено предварително?

Параклисът е построен през 1996г., като преди това е бил събарян 2 пъти. От древността до сега пътят до него е минавал през общинската мера. През 2006 г.тази мера е била ударно парцелирана (за да се обезщетят обезземлени собственици), без да се отчете фактът, че се отрязва единственият достъп на параклиса.

Това ни накара да отправим нашия зов за помощ към всеки, който е съпричастен и може да ни помогне. Вярата ни в Христа не ни позволява да съдим, дори да обвиняваме, но не можем и да се примиряваме с подобни постъпки, които преследват материалното, за сметка на духовното.

Помогнете ни да принудим община Бургас да трасира и изгради нов път, след като недалновидно е раздала стария. Ще се примирим с факта, че този път ще бъде по-дълъг, стига той да е извън границите на частните имоти и да влезе в плановете на местността, за да не се повтаря безкрай тази срамна история.

Очакваме с надежда вашето съдействие:

(Следват 120 подписа)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...