Набират се средства за храма в с. Дражинци


С благословията на Видинския митрополит Дометиан на 17 февруари 2007 година започна изграждането на православен храм във видинското село Дражинци. Церемонията по водосвета на мястото и първата копка беше отслужена лично от  митрополит Дометиан и от йеромонах Василий, игумен на Изворския манастир „Света Богородица”, който е определен за свещеник на бъдещата църква.

Митрополит Дометиан подари и първата икона за църквата изобразяваща „Възнесение Христово”.

Досега в селото не е имало църква. Идеята за построяването на храм се е зародила преди повече от 15 години, но реализацията започва едва сега, поради ограничената трудова заетост на местното население и липсата на достатъчно средства. Началото е поставено, след като част от материалите за бъдещата църква са осигурени от разрушеното местно училище.

За храмов празник е определен Възнесение Христово (Спасовден), който не е с точна дата и е винаги 40 дни след Великден, тъй като на този ден се е празнувал старият събор на селото. Идеята е съборът да бъде върнат на Спасовден. По предложение на Митрополит Дометиан името на храма е определено на „Св. Спас” (Светия Спасител). След освещаването на църквата ще бъде избрано и Църковно настоятелство.

Благодарение на дарителската помощ на фирми и физически лица, със средствата и доброволния труд на жителите на селото, както и с финансовата подкрепа на Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет беше изградена изцяло сградата на храма, поставена дограма и врати, положено подово покритие. Църквата е еднокорабна, едноабсидна, засводена, безкуполна.

Предстоят довършителни строителни работи, боядисване и цялостно вътрешно обзавеждане.

Иконостасът ще е с размери 4,50 / 3,00 м и ще бъде изработен от самоковски майстори в стила на самоковската резбарска школа, с присъщите ажурна дърворезба, резбован кръст с два змея от двете страни и царски двери.

Художник-иконописец ще изработи иконите върху иконостаса, включващи дванадесетте апостолски икони от т. нар. апостолски ред, „Тайната вечеря” и четири големи царски икони. За изработването на иконостаса, изрисуването на иконите върху него и владишкия трон ще бъдат необходими около 10 000 лева.

Църковното настоятелство се обръща към всички, които биха желали да подкрепят това начинание.

Банковата ни сметка е

IBAN: BG57 BPBI 7948 1090 3326 01

BIC: BPBIBGSF
Юробанк И Еф Джи България
Църковен храм „Св. Спас”
с. Дражинци

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...