”Несветите светци” – най-после и на български



altС голяма радост съобщаваме на православните християни и ценителите на духовна и просто добра литература у нас, че прочутата книга на архимандрит Тихон (Шевкунов) ”Несветите светци”, излязла в милионни тиражи в Русия и радваща се на голяма популярност сред читателите в целия свят, излезе най-после и на български език. Преводът е дело на Андрей Романов, изданието е осъществено от Подворието на Московския и Всерусийски Патриарх в София (известно като Руската църква).

”Несветите светци” би всички рекорди по популярност в Русия и страните от бившия Съветски съюз и надмина далеч обичайните тиражи на авторите, пишещи на църковни и религиозни теми. Станала истински ”православен бестселър”, тя надви в рейтингите прочути имена от масовата култура и се наложи като едно първостепенно литературно и духовно събитие в своята страна. Каква е тайната на този невероятен успех? Защо масовият читател предпочете пред детективите и приключенските романи книга, говореща за тайните на православната духовност, за борбите на съвестта и приключенията на една душа, търсеща истина и спасение, за монаси, странници и старци? Тепърва мнозина литературни критици ще се опитат да отговорят на този въпрос. Те, разбира се, ще посочат и литературната дарба на автора, този чудесен, лек разказвач, предаващ ни историите, на които е станал свидетел, с такава вещина, че ги четем, затаили дъх; и майсторството му в описанието на характерите, в проникването в душевния свят на героите; и изповедния, автобиографичен стил на книгата, написана винаги от първо лице и посветена на събития и лица, които той е познавал лично, на истории, през които той сам е преминал, на душевни сътресения и обрати, които сам е преживял. ”Несветите светци” са книга биографична и жизнено-достоверна, в нея няма нищо измислено и повечето герои, споменати в нея, са живи и до ден-днешен. Критиците ще посочат и великолепния хумор, който изпълва на много места страниците й, усета за забавното и веселото в човешкия живот изобщо и в църковния живот в частност, лекотата, с която авторът говори на теми, традиционно възприемани като скучни и дидактично-благочестиви. Но главното според мен е в самата тема, самите герои. Книгата ни показва хора, наши съвременници, наши съседи, толкова близки до нас и толкова различни от нас, говори ни за святост, скрита под маската на всекидневието, явяваща се внезапно в чудни моменти, просмукваща се и осветляваща със светлината си като светкавица нашия живот. В нея става дума за чудни, удивителни герои, подвижници, монаси, старци, носещи Христовия дух в същата пълнота и благодатност, както в древните патерици, но и за обикновени хора, ”несвети светци”, с чийто живот Провидението е благоволило да ни разкрие един или друг урок.

Парадоксално е самото заглавие ”Несвети светци”. Какво е искал да ни каже авторът с него? Ето как отговаря самият той: ”Моите приятели са обикновени хора. Такива има много в нашата Църква. Разбира се, те са много далеч от всякаква канонизация. За това не може да става дори и дума. Но ето че в края на Божествената литургия, когато великото Тайнство вече се е извършило и Светите Дарове стоят в олтара на престола, свещеникът провъзгласява: ”Святая святим!” Това означава, че с Тялото и Кръвта Христови ще се причастяват сега свети хора. Кои са те? Това са хората, които са сега в храма, свещеницте и миряните, дошли тук с вяра и очакващи причастието. Защото те са верни и търсещи Бога християни. Оказва се, че въпреки всичките си немощи и грехове хората, образуващи земната Църква, са светии за Бога.

Веднъж един подвижник бе казал, че всеки православен християнин може да разкаже собствено Евангелие, собствена Радостна Вест за срещата си с Бога. Разбира се, никой не сравнява такива свидетелства с книгите на апостолите, видяли с очите си Божия Син, когато Той е бил на земята. И все пак всички ние сме, макар и немощни, грешни, но Негови ученици, и няма нищо по-прекрасно от съзерцаването на поразителните действия на Промисъла на Спасителя в нашия свят…”

Няколко думи за автора

Архимандрит Тихон (Шевкунов) е роден на 2 юли 1958 г. в Москва. През 1982 г. завършва факултета за сценаристи на ВГИК (Всесъюзния държавен институт по кинематография). Скоро след дипломирането си постъпва като послушник в Псковския Печорски манастир. Негов духовник става архимандрит Йоан (Крестянкин).

От август 1986 г. работи в Издателския отдел на Московската патриаршия под ръководството на митрополит Питирим. През 1991 г. е постриган за монах в Донския манастир в Москва под името Тихон в чест на св. Тихон, патриарх Московски и Всерусйски. През същата година става йеродякон и йеромонах. По време на живота си в Донския манастир участва в намирането на мощите на св. Патриарх Тихон.

През 1993 г. е назначен за настоятел на московското подворие на Псковския Печорски манастир, разположено в Сретенския манастир. През 1995 г. получава игуменски сан и става наместник на възродения Сретенски мъжки манастир. През 1998 г. получава сана архимандрит. През 1999 г. става ректор на новообразуваното Сретенско висше православно манастирско училище, преобразувано през 2002 г. в Сретенска духовна семинария.

Архимандрит Тихон е отговорен секретар на Патриаршеския съвет за култура. Заедно с писателя Валентин Распутин е съпредседател на Църковно-обществения съвет за защита от алкохолната заплаха. Автор на социалния антиалкохолен проект ”Общо дело”. Ръководи издателството на Сретенския манастир и е главен редактор на популярния руски православен интернет-портал Православие.RU.

Автор е на филма „Псковската Печорска обител“, получил през 2007 г. първа награда на II Международен фестивал за православно кино и телевизионни предавания ”Радонеж”, и на нашумелия филм ”Гибелта на империята: Византийският урок”, получил през 2008 г. премията ”Златен орел” и предизвикал силен обществен резонанс и широка дискусия в Русия и другите православни страни.

Книгата „Несветите светци“ може да се закупи в Руската църква – София, бул. „Цар освободител“ 3.

За покупки на едро обаждайте се на тел. 0877783040 (Марина). 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...