Ново издание на „Приказки от стари времена“ на Ивана Мажуранич



altАко всичко, което ви е останало от едно кралство, са едно кръстче и един пояс, къде ще ги скриете? Царкиня бяга от неприятелите си и избира да повери символите на опропастеното си царство на най-малките и беззащитните от своите поданици. Минават години, нейният собствен син пораства и среща Рутвица и братчето й в най-невероятното място, където една малка църквица и едно кандило пазят чистотата и живота им.

Из предговора на „Приказки от стари времена“ – „Братчето Ягленчо и сестричката Рутвица“

ИК „Омофор” предлага ново издание на класическата книга „Приказки от стари времена” на популярната хърватска писателка Ивана Бърлич-Мажуранич, известна като „хърватския Андерсен”, заради виртуозността й на детски разказвач и „хърватския Толкин”, заради навлизането й във фантастичния свят на митологиите.

Сборникът „Приказки от стари времена“, излязъл през 1916 г. се счита за връх в поетичното творчество на Ивана Бърлич-Мажуранич. Приказките съдържат мотиви от митологическата мъдрост на света, вдъхновена от славянската митология. Образите на Косенка, Регоч, Стрибор, Ягленчо, Рутвица, Палунко, Вест, Потех, Малчо Тинтилинич, Сварожич и Бесомар въплъщават човешките нравствени качества, верността, любовта и добродетелта, но така също слабостта и унинието. Във всичките й произведения намираме и мотива за стремежа към богатството и далечните светове като образ на човешкото влечение към правдата и знанието.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...