Ново списание ще бъде представено в Пловдив


В рамките на културната инициатива "Пловдив чете" (27 май – 3 юни) ще се проведе представяне пред широк кръг учени, работещи в сферата на хуманитаристиката на първи брой на списание “СЛОВО И ОБРАЗ”. Списанието е дело на Университетско издателство “Св. св. Кирил и Методий” и ще бъде представено от доц. Елена Попова, доц. Димитър Попмаринов и д-р Мариян Стоядинов.

Заповядайте на срещата в Къщата Постоянна експозиция на Г. Божилов – Слона, ул.”Княз Церетелев” 1 в Стария град на Пловдив на 29.05.2009 г. от 17.30 ч.

Списанието “Слово и образ”, представено на фестивала “Пловдив чете” е орган на Православния богословски факултет към Великотърновския университет. Идеята е съдържанието на списанието да включва словото и образа като емпирични дадености, които да покажат посоката на творческата мисъл. По думите на доц. Димитър Попмаринов, “Словото, чрез писмеността, се превръща в образ – във външен, видим изказ на невидимото, вътрешно, съкровено и трансцедентно за емпиричния свят съдържание (логос, слово).”

В броя са включени статии като “Православното богословие и наследството на пиетизма” на д-р Свилен Тутеков, “Стенописите от ХVІ и ХVІІ в. в параклиса “Св. Георги” на църквата “Св. Димитър” в Арбанаси” на доц. Елена Попова, “Трето-шести час (забравените богослужебни обичаи на Църквата)" на Даниел Йорданов и др.

Главен редактор на списанието е ст.н.с. ІІ ст., д-р Елена Попова. В състава на редакционната колегия са включени проф. протопр. Д-р Николай Шиваров, проф. дин Казимир Попконстантинов, доц. д-р Димитър Попмаринов, доц. д-р архим. Авксентий, доц. д-р Сашо Марков, доц. д-р Димитър Димитров, доц. д-р Мариян Стоядинов, д-р Светозара Ръцева.

Адрес на редакцията:
СЛОВО И ОБРАЗ, Православен богословски факултет, ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, Велико Търново 5000,
ул. «Теодосий Търновски» № 2
тел. 063 618 243
факс. 062 628 023

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. p_stefanos каза:

    Ако може малко по-конкретно – съдържание, автори, главен редактор, периодичност…