Премиера на книга за забравените зографи от Самоковската школа



Покана

ИК „Омофор“ и Институтът за изследване на изкуствата ви канят на премиерата на книгата „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“. Изданието е научна монография на проф. д-р Елена Генова, посветена на трима зографи – Димитър Христов Зограф, Йоан Николов Иконописец и Костадин Петрович Вальов, останали в сянката на най-популярния от тази школа – Захарий Зограф.

В книгата се представя изчерпателно тяхното творчество – икони и стенописи. Анализите и изводите се основават на богат визуален материал. Изследването е незаменимо и с това, че съдържа информация за вече несъществуващи паметници на иконописта и стенописта, за настоящото състояние на паметници на културата, които в близко бъдеще, могат безвъзвратно да изчезнат. Изследването ще бъде полезно и за историците на изкуството от балканските страни, където са съхранени творби на българските зографи.

Авторът на книгата Елена Генова е професор в Института за изследване на изкуствата при БАН. Тя е автор и на книгите: „Миниатюрната дърворезба от ХVІІ-ХІХ век“ (1986), „Рилският манастир“ (в колектив, 2000), „Наръчник за православно храмово строителство“ (в колектив, 2002), „Църковните приложни изкуства от ХV-ХІХ век в България“ (2004), „Корпус на стенописите в България“ (в колектив, 2006), „Гръцки зографи в България след 1453″ ( в колектив, 2008).

Книгата ще бъде представена от проф. Елка Бакалова, а премиерата ще се състои на 1 ноември (четвъртък) 2012 г., от 16. ч. в Криптата – филиал за старобългарско изкуство на Националната художествена галерия, храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...