Проф. Георгиос Кордис за смисъла на иконата и религиозното изкуство



Покана
На празника на св. Димитър Солунски, Фондация „Покров Богородичен“ ви кани на лекцията „Икона и религиозно изкуство“. Лектор ще бъде проф. д-р Георгиос Кордис – преподавател по иконография в Атинския университет, изтъкнат специалист по богословие на иконата.

Георгиос Кордис е роден в Макрирахи, Фтиотидас, но е израснал в Атина. По време на следването си в Богословския факултет на Атинския университет, изучава византийската иконографска техника при кипърския иконописец о. Симеон Симеу. Продължава обучението си в Богословската школа в Бостън, където получава магистърска степен по богословие и завършва курс по изобразителна техника в Школата по изкуства към Музея на Бостън (1987-1989). Икони и стенописи, дело на Кордис, днес има в много църкви, манастири и параклиси както в Гърция, така и на други места по света. Сред тях са: манастирът „Дохиар“, Света Гора; манастирът „Св. Безсребърници“, Лакония; катедралният храм „Св. Георги“, Бейрут, Ливан; храмът „Св. Преображение“ в Атина и мн. др. Проф. Кордис има 35 самостоятелни и много колективни изложби в Гърция и чужбина. Той е инициатор и за създаването на групата „Икона“ – обединение на художници и богослови от Гърция, България, Румъния, Сърбия, Русия и Македония, които работят и преподават в областта на църковните изкуства в различни университети.

Лекцията ще се проведе след откриването на изложбата „Рисувайки със светлината“ на група „Икона“ в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски“ на 26 октомври от 18 ч.

Кога: 26 октомври (петък), 19:30 ч.
Къде: София, ул. „Проф. Асен Златаров“ 22, ателие-книжарница „Къща за птици“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...