Първо биенале на църковните изкуства – Велико Търново ‘2009


В периода 24 април – 25 юни 2009 г. в гр. Велико Търново ще се проведе Първото биенале на църковните изкуства и съпътстващ го семинар на тема “Църковните изкуства в ХХІ век – традиции, съвременност, тенденции”.

Одобрените за участие творби: виж тук.

ОРГАНИЗАТОРИ: Министерство на културата, Светата Великотърновска митрополия, Община Велико Търново, ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, Православният богословски факултет на ВТУ, Съюз на българските художници, Фондация “Покров Богородичен”.

ЦЕЛ: Изложбата е форум на съвременното творчество в областта на православните църковни изкуства: иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка и други, участващи в храмовото оформление и богослужебната практика.

УЧАСТНИЦИ: Художници, работещи в областта на църковните изкуства.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: За изложбата могат да се представят:

– иконопис – до три творби. Размерите на иконите да не са по-големи от 120 см. на дългата им страна;
– дърворезба (монументална и миниатюрна пластика) – до три творби или три табла с фотоси и проекти на реализирани работи;
– стенопис и мозайка – до три творби в материал и/или три табла с фотоси или проекти на реализирани работи;
– утвар, текстил, графика, миниатюра и други – до три творби или проекти;
– мултимедийно представяне на реализирани работи.

Представените произведения и табла с фотоси да са във вид готов за експониране и с размери не по-големи от 2 м / 2 м.

Творбите за изложбата се приемат от 13 до 17 април 2009 г. в Изложбения комплекс в град Велико Търново, ул. “Рафаел Михайлов “ №1.

Транспортните разходи по приемане и връщане на творбите са за сметка на участниците. Творби и табла, неотговарящи на условията няма да бъдат приемани. На гърба на всяка от творбите или таблата авторът трябва да посочи наименование на произведението, година на създаване, размери, материал, техника на изпълнение и стойност.

Представянето на творбите, журирането и определянето на наградите се извършва от компетентно жури.

СЪСТАВ НА ЖУРИТО: В състава на журито се включва по един представител от организаторите. Председателят на журито се определя от Съюза на българските художници и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

НАГРАДИ: Журито присъжда три награди:

– награда на Министъра на културата;
– награда на Община Велико Търново;
– награда на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”;
– награда на СБХ;
– могат да бъдат присъдени и специални награди.

СЕМИНАР: тема “Църковните изкуства в ХХІ век. Традиции, съвременност, тенденции”. Семинарът ще се проведе на 25 – 26 април 2009 г. В рамките му се предвижда мултимедийно представяне на реализирани работи.

Заявки за участие в изложбата и семинара се приемат до 15 март на електронен адрес: theolog@uni-vt.bg и адрес: Светла Иванова, Православен богословски факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велико Търново, ул. “Теодосий Търновски” № 2. Участниците трябва да изпратят качествени фотографии на творбите си в електронен вид, като упоменат формат, техника на изпълнение, кратка творческа биография (до половин страница), адрес и телефон за връзка. Одобрените творби ще бъдат публикувани в електронен каталог в сайта Православие.БГ

e-mail: theolog@uni-vt.bg
адрес: Православен богословски факултет
ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”
ул. “Теодосий Търновски” № 2
гр. Велико Търново
тел: +359 62 618243

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...