Филм за Псковско-Печорския манастир в РКИЦ



altПсковско-Печорският манастир, основан през XV в. на мястото на “пещерите, издълбани от Божията ръка”, се е оказал през 1922 г. в границите на Естония и е останал в тях до 1940 г., което го е спасило от разоряване и осквернение по времето на най-страшните гонения срещу Руската православна църква. 

Тук никога не е прекъсвала иноческата молитва и приемствеността на традицията и е била запазена традицията на старчеството – особен вид духовно водачество и наставничество.

Православно просветителско дружество “Лъч” предлага на вниманието ви филма „Манастирът“, заснет с камерата на архимандрит Тихон (Шевкунов) по времето, когато той е бил послушник в Псковско-Печорския манастир през 1986 г. По това време все още са били живи мнозина духоносни старци, най-известен от които е архимандрит Йоан Крестянкин. На уникалните кадри ще видите истински подвижници, прекарали по воля Божия почти целия си живот под властта на гонителите. Подвизавайки се добър подвиг, както казва апостол Павел, те успяли да опазят съкровището на вярата и да принесат Богу съвършения духовен плод на християнския живот: “любов, радост, мир, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание”.

Чакаме ви 22 февруари (понеделник), в 18.00 ч. в киносалона на Руския културно-информационен център (София, ул. Шипка 34, партера). Филмът е на руски език, без субтитри, продължителност 90 минути. Вход свободен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...