Храмов празник на храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“



Твърде много си зарадвал православните
и си посрамил безбожните чеда Агарови, мъчениче Прокопие,
изповядвайки Христа, Сина Божий, отсечена бе главата ти, мъчениче славни,
Него непрестанно моли, да ни дарява великата милост!

Кондак

 

На 25 юни 2022 г. (събота) Българската православна църква отбелязва паметта на свети преподобномъченик Прокопий Варненски. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Архиерейска света Литургия в съслужение с духовници от цялата епархия. Началото на богослужението в посветения на варненския покровител храм е от 9:00 часа.

По установена традиция след края на светата Литургия – в 11:30 ч. – ще се проведе литийно шествие около храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“.

Св. преподобномъченик Прокопий се родил в околността на гр. Варна от благочестиви родители българи. На 20-годишна възраст той постъпил в Предтечанския манастир на Атон, гдето духовният живот под ръководството на стареца Дионисий бил строг. Там приел монашеско пострижение.

Но врагът на човешкото спасение подигнал духовна борба против него, която той не издържал и напуснал Св. Гора. А оттам нататък дяволът вече го довел до пълно отчаяние и до приемане на мохамеданската вяра. Прокопий отишъл при кадията (съдия) на гр. Смирна и заявил, че се отрича от Христа. Обаче когато подир 15 дни той бил обрязан по мохамедански обичаи, изведнъж така силно се смутила съвестта му, че той не издържал нейните угризения и се отправил при един християнски духовник, атонски йеромонах, на когото открил своя голям грях и своята решимост да го изкупи чрез мъченичество.

Духовникът го посъветвал да поеме по-добре умерения път на монашеското покаяние на св. Гора Атонска, но Прокопий решително помолил той да го благослови за мъченически подвиг. Той се подготвял 15 дни с пост и молитва, като често идвал за съвет при духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред когото хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христа и проклел Мохамеда.

За тази постъпка турците го набили жестоко и го хвърлили в затвор. После те опитали да го привлекат с обещания за високи служби, но всичко било напразно. Светият мъченик благодушно отговарял:

– Ако дори бихте ми подарили целия свят, то и тогава не бихте могли да промените моето твърдо намерение.

Последвала смъртна присъда. Безстрашното мъжество на мъченика смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. За тази цел бил повикан един свиреп отстъпник от християнската вяра.

Преподобномъченик Прокопий загинал чрез посичане с меч в събота на 25 юни 1810 година. Така св. Прокопий завършил временният си живот за сметка на вечния и всерадостния, получавайки мъченически венец, разменяйки тленните неща с нетленни.

По неговите молитви да се сподобим и всички ние с вечните блага! Амин!

 

Източник: Варненска и Великопреславска света митрополия; pravoslavieto.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...