Изпълват се девет години от кончината на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил (1954 – 2013)



На 9 юли 2022 г. (събота) от 9:00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ във Варна от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с духовници от епархията, след което в храма ще бъде извършена панихида.

На гроба на приснопаметния митрополит Кирил, на централния гробищен парк в града, ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (в света – Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954 г. в с. Царев брод, област Шумен. Той е най-малкият от петте деца на Петър и Иванка Ковачеви. След кончината на съпруга си, Иванка приема монашество с името Ирина. Монахиня Ирина се представи в Господа на 21 февруари 2015 г.

Бъдещият архиерей израства и учи в първопрестолния град Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. На 21 юли 1972 г. приема монашеско пострижение с името Кирил от Старозагорския митрополит Панкратий под духовното старчество на Браницкия епископ Герасим, ректор на Софийската духовна семинария. На 17 декември 1972 г. в семинарския храм „Св. Климент Охридски” е ръкоположен в йеродяконски чин, а на 14 ноември 1976 г. е ръкоположен за йеромонах от духовния си старец.

От 16 ноември 1976 г. йеромонах Кирил е на езикова специализация в Гърция, а от 1977 до 1979 е студент в Богословския факултет на Атинския университет.

От 1979 до 1980 г. е протосингел на Сливенска св. Митрополия. През 1981 г. завършва Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в град София. По решение на Св. Синод на 25 декември 1980 г. е възведен в архимандритско достойнство. От края на 1981 г. архимандрит Кирил е на богословска специализация в  Московската духовна академия. Защитава дисертация на тема: „Участието на Руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ в.”, за което получава научната степен „кандидат на богословието”. На 1 юни 1982 г. той е назначен за настоятел на българското подворие при Московската Патриаршия. Този пост заема до 14 юли 1986 г. От 15 юли 1986 г. архимандрит Кирил е назначен за игумен на Троянския манастир. Тази длъжност той заема до 2 декември 1987 г. От 7 декември 1987 г. той заема длъжността главен секретар на Светия Синод.

На 23 юни 1988 г. архимандрит Кирил е наречен за епископ с титлата на древнепросияващата епископия „Стобийски“. Епископската хиротония на архимандрит Кирил се състои на 26 юни 1988 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

По решение на Св. Синод от 1 юли 1988 г. му е възложено временното изпълнение на длъжността председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски“.

На 19 февруари 1989 г. е избран, а на 26 февруари същата година е и канонически утвърден за Варненски и Преславски митрополит. По решение на четвъртия Църковно-народен събор, проведен от 2 до 4 юли 1997 г. той се титулува Варненски и Великопреславски митрополит. По време на своето почти двадесет и пет годишно архиерейско служение в диоцеза на поверената му от Бога епархия са въздигнати около 60 нови храма и параклиси, възстановени и обновени са около 50 храма, във всяка духовна околия на епархията функционира социална кухня, а към всеки по-голям храм в градовете има неделно училище за деца. Изнасят се беседи за възрастни, сформират се християнски братства и младежки групи, възстановяват се манастирите в епархията, създаден е център за духовно обгрижване на наркозависими и завръщането им в обществото. Извършва се разнообразна духовна дейност. С благословението на митрополит Кирил от 1998 г. всяка година през месец септември във Варна се провежда международния православен форум Седмица на православната книга. Митрополит Кирил е автор на редица статии и доклади, публикувани в български и чужди православни издания, както и на няколко книги. Заслуга на митрополит Кирил са неговите безспорни усилия в преодоляването на разкола в Българската православна църква в периода 1992 до 2004 г.

От 20 декември 1993 г. митрополит Кирил става Наместник на овдовелия Доростоло-Червенски епархийски престол. На 27 март 1994г. е избран Левкийския епископ Неофит, а на 3 април 1994 г. е канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит.

Митрополит Кирил провежда избора в Неврокопска епархия през 1994 г., когато за Неврокопски митрополит е избран Крупнишкия епископ Натанаил. Каноническият избор за Неврокопски митрополит е утвърден на 24.04.1994 г.

От 15 януари 2003 г. митрополит Кирил, по решение на Св. Синод е определен за председател на Архиерейската юридическо-стопанска комисия. От 12 януари 2006 г., по решение на Св. Синод – пълен състав е определен за председател на Архиерейската комисия за изменение и допълнение Устава на Българската православна църква. Съгласно решение на Св. Синод от 14.10.2006 г., протокол №33-пълен състав той е назначен за Наместник на овдовелия Пловдивски митрополитски престол. На 11 февруари 2007 г. канонически е утвърден избора на Знеполския епископ Николай за Пловдивски митрополит.

След смъртта на блаженопочиналия Патриарх Български и Митрополит Софийски Максим, на 10 ноември 2012 г. митрополит Кирил е избран за Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Тези длъжности той изпълнява до избора на Русенския митрополит Неофит за Патриарх Български и Митрополит Софийски на 24 февруари 2013 г.  По решение на Св. Синод от 26 ноември 2012 г. митрополит Кирил е определен за член на Архиерейската комисия по междуцърковни отношения. Той развива активна междуцърковна дейност и поддържа връзка с представителите на почти всички Поместни православни църкви.

През 2006 г. митрополит Кирил получава от архиепископа на гр. Амалфи в Италия частица от мощите на св. Андрей, която днес е сред реликвите на катедралния храм „ Успение Богородично” във Варна.

През 2012 г. в Митрополитския катедрален храм тържествено бе посрещната мозаечна икона на „Св. Богородица Геронтиса”, донесена от митрополит Кирил като дар от манастирите „Пантократор” и „Ксенофонт“ в Света Гора.

На 9 февруари 2013 г., с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и Негово Високопреосвещенство Санкт-Петербурския и Ладожки митрополит Владимир, Варненската и Великопреславска епархия се сдоби с иконата на светите страстотерпци император Николай Александрович и неговото семейство. Тази икона в настоящия момент е поставена в южната страна до иконостаса на митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ – град Варна.

На 9 юли 2013 г.  Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил се представи в Господа. Той оставя незабравима диря в живата памет на светата Църква, чрез своето почти четвъртвековно митрополитско служение. Запомнен е като добър Архипастир, с борбен дух и мъжество в отстояването на истините на светата Православна вяра, активен и действен човек, положил основите и проекта на новостроящия се храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“. Строителството продължава и в настоящия момент. Митрополит Кирил е погребан в митрополитската алея на старите гробища в град Варна, в близост до гробовете на преждепочившите Варненски и Преславски архиереи Симеон и Йосиф.

 Бог да го прости и упокои в селенията на праведните!

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

 

Източник: Варненска и Великопреславска митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...