Стояновата гимназия във Велехрад ще е домакин на изложбата „Пътят на Св. св. Кирил и Методий и техните ученици“



До края на лятото Стояновата гимназия във Велехрад (Чехия) ще бъде домакин на документалната изложба „Пътят на Св. св. Кирил и Методий и техните ученици“, организирана от Българския културен институт в Прага.

През 2021 г. Стояновата гимназия отбеляза 170-ата годишнина от рождението на своя патрон – Антонин Кирил Стоян. Днес това е католическа гимназия в манастирския комплекс, представляваща център за младежи и учени от цяла Европа.

Велехрад е свързан с мисията на Кирил и Методий. Всяка година в началото на юли чехите празнуват светите братя. И ние се включваме в тези чествания под надслов „Дните на хората с добра воля“, разказват от института.

Изложбата  „Пътят на Св. св. Кирил и Методий и техните ученици“ е съвместно дело на Българския културен институт и Кирило-Методиевския научен център при БАН. Организирана е в подкрепа на сертифицирането на  „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата “Cultural Routes of the Council of Europe”и цели да покаже как чрез пътуване през пространството и времето наследството на отделните европейски страни допринася за очертаването на общо културно наследство. Тази програма е канал за междукултурен диалог и подкрепя по-доброто познание и разбиране на европейската културна идентичност, както и съхраняването и възстановяването на природното и културното наследство.

Изложбата показва само някои от повратните точки в делото на Първоучителите и на техните следовници, както и места, символични за паметта към тях – така както ги познаваме от историческите извори за делото им и от свидетелствата за кирило-методиевската традиция, натрупани в хода на времето.

В нея са показани и най-знаменателни паметници на славянската книжовност, религиозни средища, произведения на изкуството. Всичко това носи  огромен потенциал да бъде обяснено Кирило-Методиевото културно наследство като общ феномен от европейско значение, внушаващ религиозна толерантност, интелектуално равноправие и разбиране на европейската културна история и идентичност.

Автор на концепцията и текстовете в изложбата е проф. Славия Бърлиева.

 

Източник: БТА; Български културен институт в Прага

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...