Честваме 68 години от възстановяването на Българската патриаршия



Новоизбраният Български патриарх Кирил заедно с чуждестранните делегации на поклонение в Рилския манастир, май 1953 г.

На днешния ден се навършват 68 години от възстановяването на патриаршеския статут на Българската православна църква.

На 10 май 1953 г. БПЦ отново е официално провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил. Той се явява макар и непряк приемник на Търновския патриарх св. Евтимий, последния български патриарх до началото на турското робство.

Още от деня на своето възстановяване Българската патриаршия е призната от Антиохийската, Грузинската, Руската, Румънската, Чехословашката и Полската православни църкви, чиито представители участват на тържествената интронизация на Българския патриарх Кирил на 10 май 1953 г. С писмо от 6 юни 1953 г. Московският и на цяла Русия патриарх Алексий за втори път, по приетия каноничен ред, известява, че Руската православна църква признава възстановената ни патриаршия. По същото време Антиохийската патриаршия с писмо от 10 юни 1953 г. и Полската православна църква с писмо от 19 юни 1953 г. съобщават официално, че признават Българската патриаршия и нейния предстоятел. Вкрая на 1954 г. това прави и Александрийската патриаршия. През 1955 г. Сръбската православна църква признава Българската патриаршия и поддържа каноническо общение с нея. Благодарение на посредничеството на Антиохийската патриаршия, на Руската и други сестри църкви с поздравително писмо № 552 от 27 юли 1961 г. и Цариградската патриаршия официално признава възобновената Българска патриаршия и установява каноническо общение с нея. През пролетта на 1962 г. българска църковна делегация начело с патриарх Кирил осъществява историческо посещение на Цариградската вселенска патриаршия, на източните патриаршии Йерусалимска, Антиохийска и Александрийска и на Гръцката православна църква с посещение и на Света гора – Атон. Възобновената Българска патриаршия тогава официално е призната от предстоятелите на Йерусалимската патриаршия и на Гръцката църква.

Възстановяването на Българския патриаршески институт е паметно събитие с историческа важност в многовековната църковна и политическа история на българската държава.

В своето приветствие по повод възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква, Негово Светейшество Неофит Патриарх Български отбелязва:

„Осъществи се това, за което таяха искрена надежда и сърдечно се молиха на Всеподателя Бога безчет човеци, които векове наред отдадоха своя живот за възвръщане на онова, що ни бе отнето на сила от „княза на този свят“ (Йоан 14:30).

Преминахме мъченически през периода на атеистичния режим, под мъдрото и търпеливо предстоятелство в лицето на блаженопочиналия наш скъп отец и предшественик – патриарх Максим.

Възстановяването на патриаршески институт е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна история на скъпата ни българска държава. Душите и сърцата ни са изпълнени с благодарност и славословие към Онзи, чрез Когото “живеем, и се движим, и съществуваме” (срв. Деян.17:28). Възстановена бе една справедливост, отнета по най-несправедливия начин, защото предците ни са помнили и днес ние помним, че без Бога не може да вършим нищо (срв. Иоан. 15:5).

С чувство на радост и признателност, взорът ни се отправя към идните поколения, в които надеждата ни е, че ще продължат онова, що са ни завещали нашите деди. Нека помнят, че самостойността е проява на особено Божие благословение, което е в следствие на вложения в нас стремеж за съвършенство и прослава на делото на спасението.

Днес си спомняме за всички знайни и незнайни свещенослужители, църковнослужители и съработници на Господнята нива, които наред в борбата за духовна и национална независимост, успяха да съхранят, не само Вярата, но и Църквата, такива, каквито са ни я завещали предците и светите апостоли, както и паметта за славното минало на Българската църква и народ, така че да могат да я възстановят в лицето на Екзархията през 1870 г. и на Патриаршията през 1953 г. На всички тях днес отправяме нашата благодарност и молитва за блажен живот в царството на обещаните блага!“

 

Източник: Офицален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП;

pravoslavieto.com

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...