„Нека бъдем достойни.“ Обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Възнесение Господне



ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Възнесението на Господ Иисус Христос на Небесата, което заедно с цялата Църква тържествено празнуваме в този ден, ни връща в далечните дни на спасителните събития от богочовешката история и ние отново възпяваме Всемилостивия Бог и Неговото дивно домостроителство за света и човечеството. В събитието на Възнесението отново виждаме пълнотата на Божията любов към нас и увенчаването на Христовото богочовешко дело – въздигането на повредената някога, а сега обòжена човешка природа към Царството на Светлината, към Престола на Отца, където съгласно Божия творчески замисъл е нейното изначално предназначение.

Днес, след като в продължение на четиридесет дни след Своето Възкресение Господ уверяваше учениците в истинността на Своята победа над смъртта и ада, Той се възнася, за да отвори портите на Царството небесно и да даде възможност на всекиго, който вярва в Него и с вяра изповядва Неговото име пред човеците, да се въздигне там, където отвека любящият и всеопрощаващ наш Небесен Отец очаква всички нас. Да изпълни Неговата и Своя воля за нас, която Сам беше засвидетелствал, казвайки: „… кога ида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Мене Си, за да бъдете и вие, дето съм Аз“ (Йоан 14:3).

В този ден нашият вътрешен духовен взор и нашите сърца са отправени нагоре, към висините, където ние виждаме „небесата отворени и Сина Човечески да стои отдясно на Бога“ (Деян. 7:56). Това Той Сам беше предрекъл в дните на Своето земно служение, когато казваше: „отсега Син Човеческий ще седне отдясно на Божията сила“ (Лк 22:69). Потвърждавайки и думите на Псалмопевеца, който свидетелства: „Рече Госпòд Господу моему: седни от дясната Ми страна“ (Пс. 109:1) .

Възнасяйки се в Небесата, днес Господ изпълнява и последното предречено за Него слово и подпечатва цялото Свое изкупително и спасително дело, за което беше и пратен на земята от Небесния Отец. Възнася се в нашето истинско небесно Отечество, за да може да приготви място за всички участници в Неговия Нов Завет с човечеството и да изпрати на Своята света Църква Духа на Истината.

Нека да бъдем достойни за това велико Божие благоволение към нас. Да носим кръста си и, следвайки Господнята заръка, непрестанно да събираме съкровища на Небесата – там, където с любов и нежност ни очакват нашият Господ и Спасител, Неговата Пресвята майка и Небесна царица Пресвета Богородица и всички просияли в святост Божии угодници.

Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник!

† НЕОФИТ

 

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...