Патриарх Неофит: Нека подражаваме на вярата и човеколюбието на небесния наш застъпник св. Николай Мирликийски



ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня на небесната прослава на Мирликийския светец и чудотворец Николай се обръщаме към вас с отечески призив да се преклоним заедно пред светителския му лик и молитвено да почетем този дивен Божи угодник, който има своето място и във вярващото българско сърце. Свети Николай е истински стълб на Църквата Христова, верен ходатай и бърз помощник на всички, просещи светителската му помощ и закрила, по чието застъпничество Господ е укротявал морета и е възкресявал мъртви, обръщал е езичници и е вразумявал еретици. Светителят е обдарен с прозорливост и с още много дарове, които Всещедрият Бог преизобилно е изливал върху него, за да се прослави чрез него и мнозина да бъдат наставени в пътя към Царството небесно – царството на светлината и на вечния живот.

Призван за служение от Спасителя Христос, остава верен на това призвание, като достоен съсъд на Божията благодат свети Николай не оставял нищо за себе си, а е отдавал всичко, което Бог му е дарувал – в изява на жертвена любов към човеците, изпълнявайки с послушание повелението свише: да прославя Божието име. Да остави монашеското уединение на манастира, за да послужи Богу в пустинята на града, която крие безброй изкушения и изпитания за следовника Христов, но е благодатно място за подвиг във вярата и в богоподобната любов, която е „пълна с благост“, „не се гордее“ и „не дири своето“(1 Кор. 13:4-5).

Преданието на Църквата и историята разкриват още и за ревността на св. Николай по чистотата на православната вяра – неговата твърдост и непоколебимост, проявени особено ярко на Първия вселенски събор. Там той защитава чистото учение на вярата заедно с колоси на Църквата като св. Атанасий Велики, епископ Александрийски, св. Силвестър, папа Римски, св. Спиридон, епископ Тримитунтски, и още много църковни отци и светители. Заради тази си ревност е прославен от Бога като верен Негов служител и проповедник на чистото евангелско и апостолско учение.

Пълнотата на образа му изисква да споменем също и неговото миротворство, кротост и смирение, в които той е възпитавал и своите чеда. Свети Николай е бил строг към себе си, а към поверените му от Господа – щедър и снизходителен, милващ и щадящ, всячески опитвайки се както приживе, така и след блаженото си успение, да помага на християни и на друговерци – в техните духовни и материални немощи и нужди. По този начин справедливо заслужава слава на истински покровител и застъпник за целия човешки род.

ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

Озарени от светлия празничен ден да сведем глави в молитвена възхвала на дивния Христов следовник и Божи угодник, и всякогашен наш небесен застъпник свети Николай, да подражаваме на вярата и на човеколюбието му, като свято пазим проповядваното от него спасително Христово учение, което е завещано от светите апостоли, чрез богоносните отци от всички времена. Нека се поучим от миротворството и примера на светителя Николай за благотворителност, като, според възможностите и силите си да подкрепим нашите братя и сестри, които се намират в нужда.

По светите молитви на Мирликийския светец и чудотворец Николай

Бог да милва и спасява всички нас!

Честит и благословен празник!

6 декември 2021 г., София

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Източник: Официален сайт на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...