Обучителен семинар „Дяконичната работа“



Име на получателя: Църковно настоятелство при храм „Св. Николай” Русе
Лице за контакти: иконом Георги Георгиев
Тел., ел. поща: 0887 53 93 28, p_georgi@abv.bg
Сума: 3 700 лв.
Година: 2004

Описание: Семинарът се проведе от 30 септември до 3 октомври 2004 г. с благословението на митрополит Неофит и под координацията на отец Димитър Димитров. Участваха 14 души от Русенска епархия, ангажирани с енорийски живот и дейности, от които трима свещеници.

Идеята за такъв семинар идва от съзнанието, че основните проблеми, които затрудняват милосърдната работа на Църквата са индивидуализмът, пиетизмът, липсата на личностно отношение, безразличие на енорийската общност към проблемите на отделните личности в енорията и за съжаление в доста случаи неподобаващо отношение на клира към миряните – т. е. от осъзнаването на липсата на критерии за църковно-социалната работа.

В работните сесии на семинара бяха изложени и дискутирани особеностите, които отличават „светските” типове социална помощ от църковно-милосърдната работа, нейните механизми, съработничеството на епископи, свещеници и миряни, както и контактите и взаимодействието с различни държавни и неправителствени организации. По необходимост бяха разгледани подробно православното разбиране за личността и необходимостта да помагаме на ближния, както и опита и наставленията на св. Отци в милосърдието. Всичко това доведе до осъзнаване на нуждата от разбиране на св. Евхаристия като център на социалния живот и на милосърдието като реално нейно продължение.

Според анонимната анкета в края на семинара, участниците го преценяват като полезен, на много добро ниво и третиращ актуални проблеми.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...