фондация покров богородичен: проекти


Драги приятели, братя и сестри,

През 2006 г. се навършиха 10 години от регистрацията на фондация Покров Богородичен. Юбилеят ни, освен повод за празнуване, е и повод за равносметка. Фондацията започна своята дейност в енорията на едноименния столичен храм, с малки енорийски образователни и социални инициативи, за да се превърне постепенно в най-голямата при-църковна организация в България. Освен собствените си проекти (Енорийски център, издателство Омофор, Православна доброволческа инициатива, Медицински център, Дневен център за деца с обучителни затруднения, Обучение и други), фондацията осигури финансова и методическа подкрепа на стотици проекти на енории, братства, при-църковни организации и официални структури на Църквата. За последните няколко години над 4 милиона евро са били вложени в социални, образователни, културни и други православни проекти.

Бихме желали чрез портала Православие България да дадем възможност на нашите читатели да научат за тези проекти. Чувстваме, че с публикуването на подробна информация за дейността на фондацията ще допринесем за постигането на по-голяма прозрачност; това е и един от начините да застанем пред Църквата с плодовете от нашите трудове – защото от самото си начало желанието на учредители, сътрудници и съмишленици е било такова – да служат на мисията на Църквата.

Дали сме успели? Едва ли има еднозначен отговор на този въпрос; едва ли разностранната дейност на организация, докоснала се до живота и вярата буквално на хиляди хора в България и извън нея, може да бъде сведена до еднозначни оценки. Но за да продължим, разчитаме и на вас – и приятелите, и критиците на фондацията – за да дадем правдива оценка на миналото и да гледаме напред в бъдещето. Както пишехме преди години на последната страница на „Покровчето“ (така наричахме галено енорийския ни бюлетин): „Простете нашата немощ и дързост, и се помолете за нас“.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...