Днес в Псково-Печорския манастир си спомнят за архимандрит Йоан (Крестянкин)



Днес се навършват петнайсет години от смъртта на старец Йоан Крестянкин. Неговото служение в Псково-Печорския манастир продължава около четиридесет години. В православния свят о. Йоан е известен като подвижник, прозорлив и вдъхновен проповедник, пострадал в сталинските лагери заради вярата си.

Уникални кадри от филма „Обител“ на Тихон Шевкунов, Псковски и Порховски митрополит, и възпитаник на Общоруския държавен институт за кинематография, съхраняват за бъдещите поколения една от проповедите на стареца. Хора от цял сват са идвали при него в търсене на истината, или за да получат утеха и подкрепа. Всеки, който е общувал с о. Йоан, го е почитал като светец, заради неговата възвисяваща и пречистваща любов, и духовната му мъдрост. Пророчествата му стават ясни десетилетия по-късно.

Откровенията на стареца са публикувани и са признати в православния свят за духовно наследство. Пророчеството му от 2000 г. е публикувано в книгата „ Монах Божий “.

“Отец Йоан каза: тук виновни не търсете. Това означава – всички сме виновни. Всички без изключение. В това число и хората на Църквата, защото Божият съд започва с Божия дом”, – припомня си митрополит Тихон Шевкунов.

През 1950 г. възпитаникът на Московската духовна академия Иван Крестянкин е изпратен в сталинските лагери заради вярата си. Местят го от Лубянка в Лефортово, впоследствие и в Бутирския затвор. Осъден е на седем години, от които излежава пет. Част от богословските трудове на старец Йоан включва: „Опит за построяване на изповед“, „Настолна книга за монаси и миряни“, „Проповеди“. Закален в скърби и изпитания, той успява да запази храма Божий в душата си. Личността му и споменът за него ще останат за всички извор на безпределна любов.

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...