Лондонска епархия съставя сборник с богослужебни текстове в чест на светците на Британските острови



Продължавайки традицията на Руската православна църква зад граница, преди една година Негово Преосвещенство Лондонският и Западноевропейски епископ Ириней даде началото на литургичния проект „Светиите от Британските острови“.

Почитането на светците на предсхизматичния Запад следва модела, оформен от св. Йоан (Максимович), архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски, който по време на служението си в Западна Европа внимателно е изследвал живота на древните западни светци.

В духа на неговите изследвания Лондонската епархия на Руската православна църква зад граница предприема щателна работа по съставянето и редактирането на всички съществуващи богослужебни текстове за многобройните светци на Британските острови, така че свещениците да имат възможност да отслужват празнични литургии в тяхна чест.

Като част от първата фаза на проекта се работи усилено по системно каталогизиране на съществуващата химнография в единен литургичен индекс. По време на Празника на всички светии на Британските острови, празнуван в трета Неделя след Петдесетница, Лондонската епархия публикува списък, в която са изброени всички светци на Британските острови, за които съществува цялостно богослужение.

Както се отбелязва в епархийския доклад, за някои светци това включва химнография само за вечерня, но за повечето включва химнография за вечерня, утреня и божествена Литургия. Списъкът съдържа 85 богослужения на три литургични езика, съставени от девет автори. Осъществен е контакт с всички автори, за да дадат позволение да се продължи с редакцията на текстовете и привеждането им в съответствие с идиомите и фразеологията, използвани от Руската православна църква зад граница.

На по-късна фаза на проекта ще бъдат поръчани нови служби за онези светци, за които все още няма православни текстове, съставени в тяхна чест.

 

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...